O șansă mai aproape de casă. Terapia ABA pentru copiii cu autism, acum și la Ungheni

De aproape un an, la Ungheni funcționează un centru specializat în terapia ABA (Analiză Comportamentală Aplicată) – una dintre cele mai eficiente metode de intervenție timpurie pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Dacă până nu demult părinții erau nevoiți să parcurgă kilometri buni pentru a accesa aceste servicii la Chișinău, acum au, în sfârșit, o soluție mai aproape de casă.

Psihologa Mariana Budaianu, care este și mama unui copil cu autism, a fost și inițiatoarea centrului. „Necesitatea de a deschide un centru de terapie ABA la Ungheni a venit din propria experiență. Am un copil autist și observam că, deși existau logopezi, psihologi, psihopedagogi, aceștia nu acopereau necesarul real al acestor copii. Un copil cu autism are nevoie de aproximativ 40 de ore de terapie pe săptămână. Eu, cu fiul meu, reușeam maximum 10. Da, rezultatele veneau, dar foarte greu”, povestește Mariana.

În lipsa unui astfel de centru în zonă, familia era nevoită să meargă la Chișinău pentru terapie – ceea ce însemna nu doar plata ședințelor, ci și costuri adiționale pentru cazare. „Ajungeam să scoatem din buzunar cel puțin o mie de euro lunar. Doar soțul lucra, presiunea financiară era uriașă, iar eu mă simțeam izolată, singură cu copilul”, își amintește

Centrul de la Ungheni activează astăzi cu cinci specialiști instruiți de către organizația SOS Autism. Metoda ABA se bazează pe tehnici comportamentale care ajută copiii să învețe comportamente noi și să le estompeze pe cele disfuncționale. Planurile de intervenție sunt personalizate pentru fiecare copil și sunt actualizate periodic.

„La începutul terapiei, specialiștii de la SOS Autism vin și evaluează copilul. În baza evaluării, se creează un program de intervenție. Reevaluările se fac lunar sau la două luni, în funcție de progres. Totul se bazează pe protocoale ABA, cu planuri clar structurate și adaptate permanent”, explică Mariana.

În prezent, centrul lucrează cu 15 copii. Cei care au urmat terapia constant de la deschidere înregistrează deja progrese vizibile. Cel mai mic copil care a beneficiat de terapie a avut doar 2 ani, iar cel mai mare are 9 ani.

Despre provocări

Inițial, centrul a reușit să ofere terapie gratuită pentru 9 copii, timp de trei luni, printr-un proiect finanțat. Ulterior, părinții au fost nevoiți să suporte costul integral al terapiei. O ședință de terapie durează o oră și 40 de minute, zilnic, de luni până vineri. Deși terapia ABA este extrem de costisitoare, mulți părinți sunt pregătiți să investească în binele copiilor lor. „Dacă la Chișinău o lună de terapie costă în jur de 9000 de lei, noi am început cu 7000. Însă nu acopeream cheltuielile, așa că am fost nevoiți să majorăm tariful la 7750 de lei lunar. Este o sumă mare, mai ales pentru realitatea zilelor noastre”, adaugă administratoarea centrului.

O provocare cu care se confruntă Centrul este lipsa unui spațiu adecvat. Terapia se desfășoară în prezent în spații delimitate la Robospace, iar pentru copiii mai mici sunt folosite două cabinete separate, mobilate și dotate.

Chiar și așa, Mariana Budaianu și echipa ei rămân motivați de progresele vizibile ale copiilor și de recunoștința părinților. În ciuda greutăților, au reușit să creeze un spațiu unde copiii cu autism sunt înțeleși, sprijiniți și ajutați să își atingă potențialul. „Am pornit cu speranță și cu dorința sinceră de a ajuta. Fără colaborarea cu SOS Autism, nu am fi reușit. Noi ne dorim ca în viitor să avem parte de mai mult sprijin financiar pentru a putea extinde serviciile și a ajunge la cât mai mulți copii care au nevoie de terapie”, a conchis ea.

Ce este terapia ABA?

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis) sau analiza comportamentală aplicată este un tip de terapie utilizat adesea pentru a trata tulburările de spectru autist (TSA) și alte afecțiuni cognitive. Scopul ei este de a ajuta copiii afectați de astfel de tulburări să dezvolte abilități sociale și emoționale.

Cum ajuta ABA copilul cu autism?

  1. învaţă copilul abilităţi noi;
  2. menţine anumite comportamente necesare adaptării la mediul social;
  3. generalizează sau transferă comportamentele dintr-o situaţie în alta sau de la un anumit mod de răspuns la altul, mai complex;
  4. reduce comportamentele interferante, care pot îngreuna învăţarea şi relaţionarea;
  5. modifică mediul de învăţare pentru ca aceasta să se realizeze cât mai eficient, pe termen lung urmărindu-se ca persoana să se poată descurca, independent, în situaţii variate;
  6. creşte frecvenţa apariţiei comportamentelor dezirabile prin întărire.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *