Ministerul Educației invită liceele din Moldova să piloteze un nou Plan-cadru alternativ pentru clasa a X-a

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Plan-cadru pentru învățământul primar, general și liceal pentru anul de studii 2025-2026. Documentul stabilește organizarea procesului educațional, calendarul anului școlar 2025-2026, desfășurarea tezelor semestriale și alte aspecte manageriale pentru instituțiile de învățământ publice și private din Republica Moldova.
Una dintre principalele noutăți este posibilitatea liceelor de a alege între un Plan-cadru standard sau un Plan-cadru de alternativă pentru ciclul liceal. În acest context, Ministerul Educației lansează un apel către liceele din țară pentru a participa la pilotarea unui nou Plan-cadru alternativ inovativ, începând cu 1 septembrie 2025.
„Acest nou model educațional, destinat claselor a X-a, oferă elevilor mai multă flexibilitate în alegerea materiilor de studiu. Astfel, pe lângă cele șase discipline obligatorii (17 ore), elevii vor putea alege 14 ore de discipline opționale și 2 ore de discipline facultative. Printre noile discipline propuse se numără Filozofie, Psihologie, Științe politice, Economie și antreprenoriat, Socializare juridică, oferindu-le elevilor oportunitatea de a-și construi un traseu educațional personalizat”, susține Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.
Liceele interesate de pilotarea acestui nou Plan-cadru sunt invitate să trimită o scrisoare de intenție până la 30 aprilie 2025, la adresa de e-mail cancelaria@mec.gov.md.
Liceele publice și cele private pot pilota, de la 1 septembrie 2025, Planul-cadru de alternativă inovativ (nr.3.1., pag.37), începând cu clasa a X-a. Acest plan de învățământ va permite elevilor să selecteze studierea a șase discipline școlare obligatorii (17 ore), disciplinelor școlare la alegere (14 ore) și disciplinelor opționale (2 ore). Elevii din instituțiile care vor pilota nou plan vor avea posibilitatea de a selecta din cele 15 discipline la alegere studierea acelor discipline de care au mai multă nevoie pentru a-și urma propriul traseului educațional. Totodată, elevii vor avea posibilitatea de a studia în baza unui curriculum extins la disciplinele obligatorii sau să aleagă studierea unor discipline școlare noi, cum ar fi Filozofie, Psihologie, Științe politice, Economie și antreprenoriat, Socializare juridică.
Expresul
Lasă un răspuns