Lidia Bolișoi: Povestea unei femei care promovează și păstrează tradițiile din Florițoaia Veche

Lidia Bolișoi este conducătoarea Formației Folclorice „Țărăncuțele” din Florițoaia Veche și este o promotoare a folclorului și a tradițiilor autentice.
Pe lângă activitatea artistică, ea s-a implicat activ în conservarea patrimoniului tradițional, reușind, cu sprijinul familiei și al membrilor formației, să renoveze o casă în stil tradițional, păstrând vie esența satului moldovenesc. Perseverentă și pasionată, ea continuă să inspire comunitatea prin dragostea față de tradiții și prin energia cu care promovează moștenirea culturală a neamului.
Copilăria și educația
Lidia Bolișoi s-a născut într-o duminică, o zi caldă de vară, iar venirea ei pe lume a fost neașteptată, deoarece nu se împlinise termenul și se născuse prematur. „Numai mama știe cum m-a crescut, că pe atunci nu erau incubatoare pentru a avea grijă la spital de copiii născuți prematur. Acasă, m-au pus într-o cutioară de pantofi, atât de mică eram, căptușită cu vată pentru a-mi ține cald și a crește”, își amintește Lidia Bolișoi.
Prima dintre cei patru copii ai Mariei și Dumitru Racoviță, a crescut într-un mediu în care dragostea pentru carte și frumos a fost încurajată. Pasiunea pentru lectură a determinat-o să aleagă biblioteconomia, devenind bibliotecară și cunoscând cărțile nu doar după titlu, ci și după conținut. „Chiar și profesia mea am ales-o din drag de carte, pentru că eram pasionată de lectură, dedicam cititului ore întregi, chiar și nopțile”, își amintește ea.
Și-a întemeiat o familie și și-a construit o casă în grădina părinților ei. „Paradoxal, când eram mică, mă visam să locuiesc la oraș, însă soarta a avut alte planuri. Soțul, fiind de specialitate agronom și pasionat de pământ, ne-a făcut să rămânem în sat. Însă, nu regret nici o clipă alegerea făcută. Florițoaia Veche, pentru mine, este cel mai frumos sat de pe pământ. Aici m-am născut, am revenit după studii, am lucrat, mi-am făcut casa, mi-am crescut copiii… Aici e locul sfânt al meu, este colțul meu de rai”, spune Lidia Bolișoi.
Perioada de provocări și adaptare
În timpul „perestroikăi” (n. red: restructurare, reconstrucție), Lidia Bolișoi și soțul său au trebuit să-și reinventeze traiul. Au arendat terenuri, cultivând pepeni, dovleci, flori și au înființat acasă și o seră cu legume. „A fost o perioadă în care eu rămăsesem fără lucru, iar soțul lucra ca și inginer cadastral, având un salariu mic, așa că trebuia de întreprins ceva. Așa am luat decizia să arendăm câteva hectare de pământ pe care am plantat atât pepeni verzi, dovleci, astre, calendulă – munceam la pământ extraordinar de mult. Acasă, în grădină, făcusem și seră unde creșteam roșii și vindeam. Nu am stat nici o clipă, mereu eram în lucru și așa ne câștigam existența cu ceea ce puneam în pământ. Totodată, ne-am ocupat și cu altoirea trandafirilor. Așa erau vremurile, fie lucrai și aveai, fie nu. Nu erau alte căi de mijloc”, își aduce aminte ea.
Peste o perioadă de timp și-a deschis și o mică afacere cu flori, o perioadă în care, își amintește Lidia Bolișoi că, a fost una foarte solicitată. „Ca să dezvolți o afacere, trebuie să te implici, să faci anumite sacrificii, compromisuri, în caz contrar, nimic nu se primește. Mereu am fost activă și atentă la cerințele cumpărătorului. Oricum, acolo am învățat ce înseamnă concurență și ce înseamnă a dezvolta o afacere, dar și perseverența, dragostea față de muncă”, povestește ea.
În 2001 a renunțat la afacerea cu flori și s-a dedicat întru totul creșterii nepoatei. A fost o perioadă de care își aduce aminte cu drag și nostalgie. „Pe o parte, aveam un regret că nu le-am putut dedica copiilor mei atenția necesară, fiind mereu ocupată cu lucrul. Dar, oricum, mă mândresc că am reușit să educăm și să creștem două fete extraordinare. Acum sunt și o bunică împlinită”, mai spune Lidia Bolișoi.
Și cum nu poate sta locului nici măcar pentru o secundă, s-a înscris la școala auto și la vârsta de 65 de ani și a luat permisul de conducere.
Dragostea pentru tradiții și folclor
A moștenit tradiția pentru folclor, cântec și meșteșugărit de la bunica și mama ei. „Mama mea și acum, la vârsta de 88 de ani, încă mai împletește”, spune femeia.
În 2006 ea s-a alăturat colectivului folcloric din localitate care de abia se iniția. Iar peste șase ani, colectivul a fost atestat și ea a devenit conducătoarea formației folclorice „Țărăncuțele”, care este și până în prezent. S-a dedicat întru totul colectivului și a contribuit la dezvoltarea imaginii satului. A participat la diverse festivaluri naționale și internaționale, de unde a venit întotdeauna cu diplome de merit. „În colectiv mă simt ca într-o familie”, spune ea, după care adaugă: „Recunosc, ca să menții un colectiv este foarte greu, mai ales când nu există remunerare și totul este pe bază de voluntariat. Însă, ceea ce ne leagă este pasiunea pentru cântec și tradiții. Pe parcursul anilor, ne-am străduit să avem un repertoriu destul de variat pentru orice sărbătoare”.
La anul, Formația Folclorică „Țărăncuțele” împlinește 20 de ani de activitate. „Ceea ce îmi doresc este ca această formație să dăinuie în timp și prin activitatea noastră, să facem ca satul Florițoaia Veche să fie auzit și cunoscut. Toate doamnele care fac parte din colectiv sunt extraordinare, pasionate de frumos și tradiție, de cântecul nostru popular, sunt bune gospodine, mame, bunici. Atât timp cât mai există în satele noastre colective folclorice, acestea sunt vii”, mai spune ea.
În prezent, „Țărăncuțele” sunt cartea de vizită a comunității, păstrând vie tradiția prin cântec și port popular, ducând faima satului peste hotarele lui.
Ba mai mult, la inițiativa ei, satul Florițoaia Veche are și un imn. „Am intervenit cu rugămintea către poeta și scriitoarea Radmila Popovici – Paraschiv, originară din Florițoaia Veche. Ea a acceptat, realizând textul, iar muzica îi aparține compozitorului Marian Stîrcea. E un imn deosebit, ce caracterizează satul”, povestește Lidia Bolișoi.
„La prispa lui Vasile” – un proiect de suflet
În 2024, soții Bolișoi și-au împlinit un vis mai vechi, ce încolțise în sufletul lor încă în 2012 – au deschis un muzeu al satului, întitulat sugestiv „La prispa lui Vasile”. Datorită susținerii din partea familiei, au reușit, în 2022 să procure o casă bătrânească construită prin anii 1950 și, prin multă muncă și investiții, au reușit să amenajeze casa. Lucrările de restaurare au început în aprilie 2024 și s-au desfășurat în ritm alert. Casa, deși construită în anii 1950, respectă arhitectura tradițională a gospodăriilor țărănești din 1920.
Lidia Bolișoi a dorit să păstreze autenticitatea în fiecare detaliu, folosind doar materiale tradiționale.
Casa – muzeu a fost inclus în traseul turistic regional, devenind un obiectiv ce atrage vizitatori din toate colțurile țării. Aici, turiștii au ocazia să descopere nu doar o casă tradițională restaurată, ci și povești autentice despre viața de altădată, obiceiuri, meșteșuguri și folclor.
„Necesitatea unui astfel de spațiu amenajat cu cele necesare s-a simțit cu adevărat, atunci când a fost atestat colectivul folcloric „Țărăncuțele” și aveau nevoie de atribute și am fost nevoiți să le împrumutăm din alt sat”, explică Lidia Bolișoi. Așa că încă în 2014 a obținut o finanțare de la Corpul Păcii. Atunci, membrele colectivului au mers prin localitate și a cules din folclorul, tradițiile și obiceiurile satului. „În urma acestui proiect, am reușit să achiziționăm și 15 costume populare pentru colectivul de copii „Floarea Norocului” care, ulterior a fost atestat devenind colectiv folcloric model”, a mai adăugat Lidia Bolișoi.
Totodată, a reușit să scrie și o monografie a satului – „Prin trecut spe viitor”, care cuprinde istoria localității, personalitățile satului și cântecele culese de la oamenii din sat, care se cântau la Florițoaia Veche. „Multe din aceste piese se regăsesc și în repertoriul formației folclorice „Țărăncuțele”, spune conducătoarea formației.
Lidia Bolișoi a participat, recent, la niște instuiri în domeniul agriculturii, organizate exclusiv pentru femei, de către Caritas Moldova. La sfârșitul acestui proiect, a beneficiat, alături de alte participante, de un cuptor electric de deshidratare a fructelor, tăietor de fructe și un blender pentru tocarea acestora. „Mai nou, mă voi ocupa și de uscarea fructelor, plantelor pentru ceai și a ierburilor aromatice”, spunea ea.
O dată cu acestă nouă îndeletnicire, va putea să mențină vie casa – muzeu și să o dezvolte în timp. „Pe lângă oferirea pachețelelor cu fructe uscate și plante pentru ceai, am putea include și drumețiile, pentru că avem o așezare geografică deosebită, o istorie bogată, avem ce arăta și povesti vizitatorilor”, spune Lidia Bolișoi.
Toate câte la face, Lidia Bolișoi le face cu drag de sat, cu gândul ca el să înflorească. „Mi-aș dori că fiecare florițoian să se implice și să contribuie la dezvoltarea satului, să se bucure și să susțină evenimentele ce sunt organizate în sat. Nu aș fi putut reuși, dacă nu aveam susținerea soțului Vasile, a familiei, a membrelor formației folclorice „Țărăncuțele” și a tuturor celor care m-au ajutat în realizarea celor propuse”, a conchis Lidia Bolișoi.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns