Sunt sau nu comestibile lalelele? Un nou trend de pe TikTok pune în pericol viața oamenilor

Imagine: stiri.md

Trendul de a mânca flori câștigă teren pe TikTok. Utilizatorii rețelelor sociale încearcă în masă să consume lalele în fața camerei și își împărtășesc impresiile. Cu toate acestea, medicii subliniază că acest trend este periculos, transmite point.md.

Trendul a apărut după 8 martie, când un număr mare de femei au primit buchete de lalele cadou. Acum, unele clipuri video adună milioane de vizualizări, iar tot mai mulți utilizatori se alătură acestui trend. Femeile prăjesc flori sau le mănâncă pur și simplu.

Deși poate părea inofensiv să mănânci o floare frumoasă, lalelele nu sunt destinate consumului uman. Lalelele conțin substanțe chimice, cum ar fi alcaloidele, care pot fi toxice. Ingerarea lor poate provoca reacții neplăcute precum iritații ale gurii și gâtului, greață, vărsături sau chiar diaree. Unele persoane pot dezvolta alergii la aceste flori, în special, este riscant pentru persoanele alergice la polen, iar consumul lor poate duce la efecte adverse mai grave.

În plus, multe dintre florile de pe piață sunt tratate cu substanțe chimice pentru a le menține proaspete și pentru a preveni dăunătorii. Aceste substanțe pot fi și mai periculoase dacă sunt ingerate, deoarece nu sunt destinate consumului uman.

Experții subliniază că este periculos să consumi lalele obișnuite. Biologul și botanistul Alexei Kovalenko spune că doar petalele lalelelor sunt comestibile, iar acestea erau de obicei folosite pentru decor, deoarece florile nu au o valoare gustativă semnificativă. Uneori, petalele sunt înmuiate într-un sirop dulce.Staminele și pistilurile sunt îndepărtate înainte de a consuma floarea, deoarece părțile acesteia sunt greu digerate de organismul uman, iar ovarul poate conține substanțe toxice.

Cele mai toxice substanțe se află în bulbii plantei. Cu toate acestea, rădăcinile de lalea erau consumate în trecut. Acest obicei era răspândit în Olanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza crizei alimentare. Chiar și celebra actriță Audrey Hepburn a supraviețuit doar datorită bulbilor de flori.

Cele mai multe dintre aceste substanțe se găsesc în bulb, dar există și în partea verde a florii și pot fi prezente și în ovar. Este dificil de măsurat toxicitatea lalelelor, deoarece aceasta variază în funcție de soi și de condițiile de cultivare ale plantelor.

Botanistul Alexei Kovalenko recomandă să nu considerăm bulbii de lalele, tulpinile și frunzele, produse alimentare.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *