Granturi pentru dezvoltare locală. Primele proiecte finanțate prin GAL Calea Ieșilor și Valea Culei

Vineri, 31 ianuarie, au fost semnate contractele de grant cu beneficiarii din cadrul a două Grupuri de Acțiune Locală (GAL) nou create la Ungheni: GAL Calea Ieșilor și GAL Valea Culei. Acesta reprezintă un pas important pentru comunitățile locale, oferind noi oportunități de dezvoltare prin proiecte concrete, adaptate nevoilor specifice ale regiunii.

Inițiativele au fost selectate pentru a acoperi trei domenii: privat, public și asociativ, iar suportul financiar, în valoare totală de 20 de mii de euro, va contribui la implementarea unor proiecte adaptate nevoilor specifice regiunii, care urmează să fie realizate în decurs de trei luni.

Potrivit Patriciei Guzun, manageră a Unității de Programe și Granturi, abordarea LEADER este un model inovator care împuternicește comunitățile locale să identifice propriile nevoi și să implementeze soluții durabile prin colaborare și parteneriate puternice. „Prin implicarea activă a societății civile, a mediului de afaceri și a autorităților publice, această metodologie stimulează dezvoltarea economică, coeziunea socială și guvernanța participativă, contribuind la crearea unor comunități mai prospere și reziliente. Aceste contracte de grant marchează începutul unor inițiative locale valoroase, care vor contribui la dezvoltarea economică și socială a comunităților rurale”, a menționat ea.

Fiecare inițiativă a fost susținută financiar cu peste 34 mii lei.

Aliona Manciu, directoarea GAL Calea Ieșilor, a precizat că din cei 13 aplicanți, doar patru proiecte au fost selectate pentru finanțare. „Sper foarte mult ca acesta să nu fie ultimul proiect, ci să avem continuitate”, a declarat ea.

Astfel, prin GAL Calea Ieșilor, o întreprindere din satul Măcărești va crea un spațiu multifuncțional de relaxare și divertisment în aer liber la sala de banchete. Un agent economic din Zagarancea va moderniza echipamentele tehnice din magazinul alimentar. Primăria Mănoilești va implementa proiectul „Extinderea serviciului de management al deșeurilor”, ce prevede distribuirea a 40 de containere de colectare a deșeurilor către gospodăriile individuale, precum și instalarea a trei seturi de coșuri stradale pentru colectare selectivă. Totodată, se vor organiza sesiuni de instruire pentru agenți economici și cetățeni privind reciclarea și utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru gestionarea deșeurilor.

La rându-i, primăria Cetireni va implementa proiectul „Sunetul Comunității. Extinderea serviciilor culturale Cetireni”, prin achiziționarea de tehnică de sunet pentru activități culturale. „Ne ciocnim deseori de lipsa acestor echipamente atunci când avem de organizat diverse activități culturale, adunări cu cetățenii. Cred că prin dotarea casei de cultură cu astfel de tehnică, tinerii vor fi mai cointeresați să se implice în diferite evenimente culturale și în rezultat, vor fi organizate mai multe activități pentru întreaga comunitate”, a argumentat Tudor Gorincioi, primarul satului Cetireni.

Și Anjelica Luchina, directoarea GAL Valea Culei, a subliniat importanța acestor proiecte pentru comunitate: „După un proces destul de intens, am ajuns în momentul semnării a cinci idei de proiect care vor contribui la dezvoltarea comunităților noastre”. Potrivit ei, din 15 aplicanți, 5 proiecte au fost selectate pentru finanțare.

Prin GAL Valea Culei, Primăria comunei Boghenii Noi va implementa proiectul „Haină și tradiție: Conservarea patrimoniului cultural local”, în care vor fi achiziționate 14 costume tradiționale pentru bărbați și femei, iar o întreprindere va investi în modernizarea și extinderea facilităților turistice. Totodată, un agent economic va achiziționa un sistem de climatizare pentru optimizarea confortului termic și reducerea costurilor operaționale, iare o gospodărie țărănească va moderniza procesul de manipulare a cerealelor prin achiziționarea unui șnec flexibil, eficientizând activitățile agricole.

Gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pârlița va implementa proiectul „Meșteșuguri în lumină nouă”, pentru revitalizarea meșteșugurilor tradiționale prin colaborare cu artizani locali și organizarea de ateliere pentru tineri. Nelea Melnic, directoarea Gimnaziului „Ion Vatamanu” din Pîrlița spune că își dorește să doteze Centrul de meșteșuguri cu echipamente moderne, cum ar fi pirografe, seturi de andrele, croșete și unelte pentru prelucrarea lemnului. Totodată, și-au propus să creeze un spațiu de păstrare, un muzeu, unde lucrările ce vor fi confecționate, să fie expuse pentru a fi admirate. „Această investiție reprezintă o oportunitate de a promova meșteșugurile tradiționale și a le pune în valoare”, a mai adăugat ea.

Această activitate face parte din proiectul „Asistență tehnică pentru implementarea abordării LEADER în regiunea cheie Ungheni”, implementat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER, cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni – Cheie”, desfășurat de UNDP Moldova și UNICEF Moldova.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *