Din Ungheni, tocmai în Finlanda. Tânăra din Ungheni care și-a găsit vocația în paramedicină

După absolvirea liceului, ungheneanca Ariana Vlas a decis să-și continue studiile peste hotare. Ea a ales să facă paramedicina tocmai în Finlanda, la Universitatea LAB din Lappeenranta. Ceea ce a determinat-o să-și continue studiile anume în acest domeniu, a fost faptul că în liceu, îi plăcea foarte mult să facă voluntariat și să ajute oamenii.

„Am realizat că o carieră în care pot face impact în viețile oamenilor ar fi potrivită pentru mine. Ulterior, în pandemie, am descoperit că am un interes profund în medicină și am realizat că o profesie în domeniul medical, în care zilnic pot ajuta oameni, mi-ar aduce satisfacție sufletească și m-ar motiva. Mai mult de atât, știam că o muncă activă și dinamică ar fi mai potrivită pentru mine, fiindcă sunt o persoană ce are nevoie de o muncă ce mă stimulează atât intelectual, cât și fizic”, spune tânăra. Paramedicina este un domeniu destul de complicat, plin de stres, ce presupune multă muncă și studiu, dar Ariana spune că îi oferă posibilitatea să fie pregătită de orice situații critice și să tratez pacienți indiferent de mediul și echipamentul pe care îl are disponibil.

De ce tocmai în Finlanda?

Inițial, știa că și-ar dori să studieze peste hotare pentru că acest lucru i-ar oferi mai multe oportunități și posibil calitatea mai bună a studiilor. S-a interesat ce programe de studii gratuite în domeniul medicinei sunt disponibile în Uniunea Europeană și a găsit programul de studii în engleză, în paramedicină, oferită de universitatea LAB. „Am aplicat la multe universități europene și am fost acceptată la unele din ele, dar știind că Finlanda este renumită pentru sistemul educațional bine dezvoltat, am decis să aleg acest program de studii. Gratuitatea, flexibilitatea și educația bazată în practică au fost avantajele care m-au făcut să aleg universitatea LAB și acest program de studii”, mai spune Ariana.

Procesul de admitere nu a fost atât de complicat și a consistat din 3 etape: depunerea documentelor, examenul scris și interviul. Depunerea documentelor a fost cea mai ușoară etapă, fiindcă în Finlanda există o platformă online care îți permite aplicarea la mai multe universități în același timp și este simplă de utilizat. După acceptarea documentelor depuse, a fost informată de examenul în scris care a constat din câteva întrebări și 2 eseuri, care evaluau abilitățile de rezolvarea a situațiilor și cunoștințele în domeniul medical. După examenul scris, a fost invitată la un interviu, care era organizat printr-o discuție în grup, în care s-a vorbit despre problemele pe care le identificau în medicină. Astfel, a fost testată și abilitatea de a vorbi fluent în engleză. După aceea, a primit scrisoarea care confirma că Ariana a primit locul de studii la acea universitate.

Adaptarea într-o țară atât de depărtată, cu oameni și tradiții necunoscute

Ariana spune că s-a adaptat destul de bine în Finlanda, chiar dacă cultura finlandeză este destul de diferită. „Finlandezii sunt, de regulă, mai introvertiți comparativ cu moldovenii, dar dacă te cunoști mai mult cu ei, se deschid sufletește. Finlanda este o țara foarte frumoasă, cu o natură incredibilă, ceea ce este destul de similar cu Moldova. Într-adevăr, de la început, iernile fiind mai lungi, reci și mai întunecate, m-a afectat puțin, dar acum aș spune că vremea nu este factor care mă deranjează în Finlanda. Cât despre adaptarea culturală, finlandeza este o limbă destul de grea de învățat și după aproape 4 ani, pot spune că învățarea limbii a fost cea mai grea provocare pentru mine. Chiar și dacă majoritatea finlandezilor cunosc limba engleză, cunoașterea finlandezei este esențială”.

Experiența de a se muta singură, într-o țară atât de îndepărtată, a schimbat-o mult pe eroina noastră. Avea 18 ani când trebuia să se desprindă de casă, de părinți, dar acum, peste ani, se simte mai independentă și curajoasă. „Am reușit să înfrunt anumite frici care le aveam înainte, să învăț într-o limbă străină și să mă încadrez într-o societate complet diferită. Ca viitor profesionist, aș spune că am acumulat experiență prețioasă care mă va ajuta să trec peste situații critice”, a declarat Ariana.

Alte provocări

Cele mai mari provocări au fost întâmpinate de către tânăra ungheneancă în timpul practicilor pe care le-a făcut în timpul studiilor. „Am avut oportunitatea să fac practică în diferite domenii ale medicinei în Finlanda și Moldova, în spital și în asistența medicală prespitalicească. Am realizat că domeniul medical întâmpină lacune mari de resurse care împiedică acordarea tratamentul medical necesar pacienților, în special în Republica Moldova. Totodată, am simțit pe pielea mea de câtă responsabilitate și stres au parte personalul medical în munca lor de zi cu zi, cât de ușor este să devii epuizat profesional și demotivat de sistem”, explică Ariana, după care mai adaugă:  „Fiind începătoare în acest domeniu, încă am speranța că schimbarea se începe de la noi însăși și rămân motivată să continui munca ca paramedic și am încredere că voi face provocărilor cu care se întâmpină oricine din domeniul medical”.

Cum arată o zi din viața Arianei

Ziua Arianei începe destul de devreme, la ora 6.00. Lecțiile încep la 8.15. De obicei, de luni până miercuri are cursurile teoretice, dar joi și vineri – lecțiile practice, sau simulările: „În cadrul lecțiilor practice noi învățam și dezvoltăm abilitățile noastre clinice practice. Simulările sunt o altă parte importantă din educația noastră, unde noi suntem acei care tratam pacienți reali sau manechine în diferite situații. După aceste simulări, primim feedback despre cum a decurs interacțiunea cu pacientul, tratamentul propriu zis și ce ar trebui să îmbunătățim sau să învățam din aceste cazuri. Simulările ne pregătesc de situații mai extreme precum calamități naturale, accidente rutiere, acte de terorism în care trebuie să tratam mulți pacienți cu traume și leziuni neobișnuite de munca de zi cu zi”.

În timpul liber, Ariana încearcă să se implice în activitățile organizate de comunitatea studențească locală și să se implice în diverse proiecte care ar ajuta-o să se dezvolte profesional. „În 2024, am avut oportunitatea să reprezint universitatea în două proiecte intensive care au fost desfășurate la Universitatea UCN din Danemarca și Universitatea Miguel Hernandez University of Elche din Spania. În cadrul acestor proiecte, timp de o săptămână, am avut oportunitatea să interacționez cu studenți și specialiști din domeniu și mi-a oferit oportunitatea să învăț despre managementul problemelor din domeniul medical”, spune studenta.

Timp de 4 ani, Ariana a făcut peste 1500 de ore de practică în diverse domenii: diferite departamente ale chirurgiei, psihiatrie, pediatrie, terapie intensivă și anestezie, medicina comunitară și asistența medicală prespitalicească de urgență. „Experiența clinică m-a ajutat mult să îmi dezvolt abilitățile și să văd realitatea jobului pe care îl voi avea. Aș spune că, datorită practicii pe care am avut-o pe parcursul studiilor mă simt mai pregătită să intru în câmpul muncii după absolvire și am învățat multe despre cum un specialist bun ar trebui să fie”, a subliniat ea.

Fără regrete

Ariana spune că paramedicina pentru ea înseamnă împlinire sufletească. „Este un domeniu în care reușești să vezi impactul pe care îl produci în viața unui om. Este profesia în care nopțile nedormite sunt răscumpărate când afli că un pacient, care a fost adus la spital, a ajuns cu bine acasă. În acest domeniu, am văzut real și partea urâtă a acestui job, fiindcă așa este muncă în domeniul medical, ai zile mai bune și unele mai negre. Ceea ce te motivează, totuși, sunt oamenii care lucrează zeci de ani în acest domeniu și care le vezi dedicația totală acestui job, fără motive ascunse – de a ajuta oamenii în cele mai vulnerabile momente ale vieții lor”.

Niciodată tânăra nu a regretat alegerea făcută, chiar și dacă a fost o cale cam grea până acum. După absolvire, spune că și-ar dori să se întoarcă în Moldova, dar vrea să își mai continue studiile, să facă și masterul, să acumuleze experiență în domeniu.

La finalul discuției, Ariana Vlas a venit și cu un mesaj pentru tinerii care își doresc să studieze acest domeniu – paramedicina: „Fiți curajoși și nu vă lăsați bătuți! Unii ar putea să vă descurajeze din a alege această profesie, dar dacă sunteți motivați și aveți puterea să treceți printr-o cale mai grea, încercați ceva nou! Mulți nu cunosc ce înseamnă paramedicina și nu realizează cât de esențiali sunt paramedicii pentru sistemul medical. De aceea, îndrum tinerii să încerce să exploreze alte profesii medicale, care par mai puțin populare, fiindcă vă pot oferi mai multe oportunități și realizări profesionale”.

Natalia Junghietu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *