La Ungheni a fost deschis un Club LEGO, destinat copiilor cu tulburări din spectrul autist
![](https://expresul.md/wp-content/uploads/2025/02/99212ad5-a737-405c-ba6d-e0aa285cfa3a.jpg)
Un Club LEGO pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost deschis la Ungheni. Acesta este un proiect inovator pentru regiune, menit să sprijine dezvoltarea acestora prin joc și colaborare.
Deschiderea acestui club are ca scop promovarea incluziunii, dezvoltarea creativității și sprijinirea abilităților sociale și cognitive ale copiilor. Funcționarea acestui serviciu este posibil datorită sprijinului oferit de Republica Cehă, prin inițiativa „Ajutor pentru copii cu autism și boli genetice rare din Republica Moldova. Partea a II-a”, implementată de ADRA Cehia și ADRA Moldova, în parteneriat cu AO SOS Autism.
„Noi am fost printre norocoșii care am putut deschide acest serviciu la Ungheni. Chiar eu, fiind părintele unui copil cu autism, am observat cât de necesar este un asemenea serviciu, mai ales pentru copiii mai mari, care au unele pasiuni și nu le pot dezvolta din lipsa unor activități pentru ei. Fiecare copil diagnosticat cu tulburări din spectrul autist are diferite interese, nevoi și pasiuni, însă o marte parte dintre copiii cu autism sunt atrași de jocul LEGO, poate pentru că reprezintă o activitate foarte sistematică și poate valorifica abilitățile în materie de detalii și modele”, spune Mariana Budaianu, administratoarea Asociației Obștești „Sprijin și Speranță”, dar și mămica unui copil cu TSA.
Clubul le va oferi copiilor oportunități de socializare, ajutându-i să colaboreze, să comunice și să își exerseze abilitățile motrice și cognitive într-un mediu sigur și prietenos. „În timpul activităților, copiii vor construi și se vor juca împreună, vor colabora, comunica, negocia și rezolva probleme, legând în același timp prietenii”, subliniază Mariana Budaianu.
Pentru a asigura o experiență de calitate, echipa de formatori a fost instruită de specialiști din Cehia la sfârșitul lunii decembrie. Clubul va funcționa cu grupe de câte șase copii, fiecare având sprijinul a doi formatori. Activitățile se vor desfășura o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de necesitățile copiilor. Pentru buna desfășurare a activităților, spațiul a fost dotat cu mobilier adecvat și o multitudine de seturi LEGO variate, care vor stimula creativitatea și imaginația copiilor, atât la nivel individual, cât și în echipă.
Potrivit Marianei Budaianau, activitățile vor începe după ce vor fi puse la punct unele detalii logistice, iar prima activitate va fi de probă, unde copiii vor putea să se familiarizeze cu spațiul și cu jocurile propuse.
Clubul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns