Muzicianul Mihai Doloton a editat un nou volum „Melodii populare pentru acordeon”

Imagine: Facebook/Mihai Doloton

Profesorul, muzicianul și scriitorul călărășean Mihai Doloton, a adăugat o nouă lucrare în palmaresul său. Este vorba despre cel de-al doilea volum al cărții „Melodii populare pentru acordeon”, care a ieșit de sub tipar chiar la începutul acestui an.

Noua carte „Melodii populare pentru acordeon” vine să îmbogățească repertoriul iubitorilor de acordeon, aducând în prim-plan creații muzicale originale inspirate din folclorul românesc. Aceasta cuprinde 36 de lucrări compuse de autor, reprezentând genuri precum hora, hora lăutărească, sârba, rustemul, breaza, studiul și ostropățul. Totodată este o resursă excelentă pentru elevii și studenții care doresc să exploreze lumea fără de margini a acordeonului.

„Această carte este o continuare a volumului I publicat în 2018 și a fost scrisă pe parcursul ultimilor cinci ani. M-am concentrat să creez un repertoriu destinat atât profesioniștilor, cât și celor care stăpânesc acordeonul la un nivel avansat. Cel mai abordat gen muzical este Breaza – dans popular românesc răspândit în zona subcarpatică, cu ritm sincopat, pe care l-am îndrăgit încă din anii studenției. De aceea, în carte veți găsi nu mai puțin de opt melodii în acest stil”, a declarat Mihai Doloton.

Cartea este prefațată de acordeonistul unghenean Mihai Sorocan, Artist Emerit al Republicii Moldova: „Culegerea semnată de Mihai Doloton este o adevărată comoară pentru iubitorii de muzică populară.       Melodiile cu aranjamente făcute special pentru acordeon, sunt o invitație pentru o călătorie antrenantă în universul  folclorului românesc. Sunetul cald al acordeonului dă viață fiecărei note, creând o atmosferă autentică și emoționantă. Prin intermediul acordeonului, folclorul capătă o nouă viață, ajungând la inimile tinerelor generații. Recomand această carte, tuturor care caută o lucrare bine închegată, pentru a permite extinderea capacităților și cunoștințelor în ale acordeonului, atât pentru cei care recent au început să facă primii pași, cât și pentru  profesioniști cu experiență”.

De menționat că Mihai Doloton este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație și Membru de Onoare al Societății Culturale „Apollon” din România.

De-a lungul carierei sale, Mihai Doloton a publicat mai multe lucrări: „Nopți Albe” (2014), „Frământări din morminte” (2015); „Melodii populare pentru acordeon” (2018); „Viața și activitatea lui Marcel Budală” (2021); „Celebri acordeoniști ai tuturor timpurilor” (2023); „Viața și activitatea lui Sile Ungureanu” (2023).

Imagine: Facebook/ Mihai Doloton

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *