Grădinițele din Republica Moldova vor putea angaja specialiști în domeniul educației incluzive

Imagine simbol, sursa: unica.md

Administrațiile grădinițelor din Republica Moldova vor putea angaja psihologi, logopezi, cadre didactice de sprijin și kinetoterapeuți, pentru a asigura integrarea în instituții a copiilor cu cerințe educaționale speciale, transmite moldpres.md.

Acest lucru va fi posibil după ce Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat noi norme de personal pentru educația antepreșcolară (0-2 ani) și învățământul preșcolar (5-6/7 ani), aceasta fiind prima actualizare a documentului după anul 1999.

De asemenea, instituțiile de învățământ special vor beneficia de posturi precum psihopedagog, interpret în limbaj mimico-gestual, medic-oftalmolog etc.

Ordinul semnat de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, mai prevede că în grădinițele cu predare în limba rusă va fi introdusă funcția de profesor de limba română, astfel ca preșcolarii să o poată studia încă din primii ani. Totodată, pentru sporirea eficienței administrative, se vor putea angaja specialiști în prelucrarea datelor și personal tehnic pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos.

Fondatorii instituțiilor vor putea aproba suplimentarea normelor de personal în limita bugetului disponibil, inclusiv prin contracte pentru servicii temporare. Printre posturile care pot fi ocupate astfel se numără profesor de educație fizică, antrenor de înot, arhivar sau administrator de rețea de calculatoare.

Potrivit ordinului, schema de încadrare a personalului în instituțiile publice de învățământ se eleaborează în fiecare an de către directorul instituției, se avizează de Consiliul de administrație al instituției și se aprobă de fondator sau de către organul local de specialitate în domeniul învățământului.

Conform unui studiu realizat de UNICEF Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, în ultimii zece ani, numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale incluși în sistemul de învățământ din țara noastră s-a dublat, reflectând eforturile depuse pentru a susține educație incluzivă.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *