Atenție, elementele decorative de pe prăjituri pot fi periculoase
Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert obișnuit într-o capodoperă. Torturile decorate cu diverse personaje din desene animate su povești sunt foarte atrăgătoare pentru copii și părinții, pentru a-i încânta pe cei mici, aleg, de multe ori, să comande torturi cu cele mai ingenioase decorațiuni.
Specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează consumatorii că aceste produse pot fi nesigure și chiar periculoase. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cumpărătorii să verifice cu atenție eticheta și să țină cont de următoarele informații:
1. Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E 100), beta-carotenul (E 160) și altele, extrase din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum.
Curcumina (E 100) este un aditiv alimentar, obţinut din rădăcinile şi tulpinile plantelor Curcuma longa şi Curcuma domestica. Acesta conferă culoarea galben-oranj şi este permis în orice tip de alimente, cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici.
Beta-carotenul (E 160) este responsabil pentru nuanțele de portocaliu, roșu și galben din alimente. Este un colorant alimentar, fiind extras din mai multe fructe și legume care prezintă aceste culori.
2. Coloranţii alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, fiind mai stabili decât cei naturali, dar considerați periculoși.
În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora!
3. Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spray colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate pot conține ingrediente care nu sunt sigure din punct de vedere alimentar.
4. Există sclipiciuri/sprayuri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente naturale, care pot fi consumate în siguranță.
Agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice, pe etichetă și în actele de însoțire, ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora.
Produsele decorative care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final trebuie să aibă înscrisă mențiunea „Pentru produse alimentare”, mențiunea „Pentru uz alimentar restricționat” sau o indicație mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută.
Dacă alegeți să comandați o prăjitură cu decorațiuni necomestibile, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de consum. Potrivit legislației, dacă faceți comandă de astfel de torturi/prăjituri, sunteți în drept să cereți etichetele produselor decorative, pentru a vă convinge că sunt comestibile.
Vânzătorii, pe de altă parte, sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă. Pentru nerespectarea legislației în domeniul siguranței alimentelor, producătorii de alimente ce conțin ingrediente nesigure pot fi sancționați cu o amendă de până la 500 de unități convenționale (25 000 de lei).
Expresul
Lasă un răspuns