Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
În fiecare an, pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, o zi dedicată cinstirii celui care l-a botezat pe Iisus Hristos în apele râului Iordan. Sfântul Ioan, cunoscut și ca Înaintemergătorul Domnului, este considerat cel mai mare dintre profeți, având misiunea de a pregăti venirea lui Mesia.
Sfântul Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era rudă cu Fecioara Maria. El a început să predice înaintea lui Iisus, chemând oamenii la pocăință și botezându-i în Iordan pentru a-i pregăti pentru adevăratul botez, cel în Duhul Sfânt.
Ziua de Sfântul Ion marchează încheierea sărbătorilor de iarnă, începute de Sfântul Nicolae. Conform tradiției populare, dimineața trebuie să te stropești cu agheasmă pentru sănătate, iar după această zi frigul începe să se domolească – o credință cunoscută drept „botezul gerului”.
Sfântul Ion este considerat protectorul copiilor, iar sărbătoarea aduce bucurie, deoarece se spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul.
Numele Ioan, Ion și Ioana au rădăcini ebraice, semnificând „Dumnezeu a avut milă” sau „dar de la Dumnezeu”. În Republica Moldova, peste 100.000 de persoane poartă numele Ion, peste 700 – Ioan, iar peste 9.000 de fete sunt numite Ioana sau Ionela.
Expresul
Lasă un răspuns