Pensia de întreținere va fi modificată automat conform minimului de existență
Pensia de întreținere stabilită într-o sumă bănească fixă nu va putea fi mai mică de 50% din minimul de existență (media anuală al acestuia) al categoriei de populație corespunzătoare creditorului întreținerii pentru anul precedent, stabilit de către Biroul Național de Statistică (BNS). Un proiect de lege prevede că toate pensile de întreţinere, stabilite de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă, vor ține pasul cu fluctuația valorii mediei anuale a minimului de existență, publicat și actualizat anual de către BNS, scrie bizlaw.md.
Mai exact, articolul 108 din Codul familiei se referă la toate pensiile de întreținere și nu exclusiv la pensia de întreținere pentru copil. Astfel, proiectul va produce efecte pentru toți acești subiecți, în sensul asigurării unor resurse financiare adecvate condițiilor de trai, astfel încât aceștia să poată avea acces la servicii și bunuri de bază. Din acest motiv, se consideră adecvat de utilizat în calitate de referință minimul de existență mediu anual stabilit pentru categoria de populație corespunzătoare creditorului întreținerii, adică persoanei căreia i se va achita pensia.
Potrivit autorilor inițiativei, sarcina de a urmări fluctuația valorii minimului de existență este pusă pe debitorul întreținerii, adică a persoanei care trebuie să efectueze plata. Acest fapt vine să responsabilizeze persoana care are obligația de a asigura plata pensiei de întreținere pentru copil și alți membri ai familiei care au acest drept, într-un cuantum adecvat care acoperă în mod veritabil necesitățile acestora.
Cu titlu de exemplu, în cazul în care pensia de întreținere pentru un copil cu vârsta de șapte ani a fost stabilită în 2022 într-o sumă bănească fixă într-un cuantum de 60% din minimul de existență mediu, ceea ce constituie 1.733,15 lei, deoarece minimul de existență mediu stabilit de BNS pentru categoria de populație ”copii în vârstă de 7-17 ani” este 2.888,6 lei, în anul 2023, același cuantum de 60% va constitui 1.899,06 lei, deoarece valoarea minimului de existență mediu a crescut la 3.165,1 lei pentru această categorie de populație.
Autorii proiectului precizează că, achitarea pensiei de întreținere se face de plin drept, fapt ce presupune că nu este necesar de intentat proceduri judiciare suplimentare pentru a solicita plata pensiei în valoarea sa actualizată.
Totodată, proiectul mai prevede că hotărârea instanței de judecată prin care s-a stabilit cuantumul pensiei de întreținere întră-o sumă bănească fixă reprezintă un titlu executoriu care poate fi prezentat executorului judecătoresc din raza teritorială în care domiciliază debitorul pentru executare silită, în cazul în care debitorul nu efectuează plata pensiei în cuantumul ajustat în modul corespunzător.
Posibilitatea recurgerii direct la serviciile executorului judecătoresc va preveni situația în care creditorul să fie impus să recurgă la proceduri judiciare pentru a solicita ajustarea pensiei.
Expresul
Lasă un răspuns