Situația din regiunea transnistreană nu constituie un obstacol pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Sursa foto: www.agora.md

Situația din așa-numita regiune transnistreană nu constituie un obstacol pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Despre acest lucru a menționat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European în cadrul unei ședințe avute la Bruxelles cu un grup de jurnaliști din Republica Moldova. „Dar cum se va soluționa situația și cum se va efectua reintegrarea țării, asta sigur autoritățile de la Chișinău vor decide”, a subliniat dânsul.

De altfel, potrivit lui Mureșan, procesul de integrare europeană aduce beneficii pentru toți cetățenii Republicii Moldova: indiferent dacă trăiesc la nord sau la sud, dacă trăiesc în stânga sau adreapta Nistrului, dacă sunt tineri sau vârstnici, dacă trăiesc la sat sau la oraș și indiferent de limba pe care o vorbesc acasă.

„Acest lucru trebuie spus oamenilor, inclusiv de pe ambele maluri ale Nistrului, că integrarea europeană aduce beneficii, inclusiv pentru oamenii din așa-numita regiune transnistreană. O parte semnificativă este că peste trei sferturi din exporturile din regiunea transnistreană vin pe piața europeană. Deci oamenii de acolo cu siguranță vor simți beneficiile integrării europene și așteptăm ca încet să crească sprijinul și acolo. Nu ne așteptăm la minuni peste noapte, nu credem că sprijinul pentru parcursul european va deveni imediat majoritar dar, Uniunea Europeană  dorește ca și oamenii din regiunea transnistreană să beneficieze de pe urma acestui parcurs”, a declarat europarlamentarul.

De menționat că, acum un an, președinta Maia Sandu declara că: „Republica Moldova nu poate sta pe loc. Trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar UE nu spune că, fără reintegrarea țării, este imposibilă aderarea la UE. Oamenii noștri de pe malul stâng al Nistrului (Transnistria – n.n.) vor vedea ce înseamnă integrarea în UE, pentru că la noi calitatea vieții va crește esențial. Vedem asta din experiența tuturor statelor care în ultimii 20 de ani au aderat la UE. Așa că, dacă nu vom reuși până la aderare, vom rezolva problema transnistreană ulterior. Asta nu înseamnă renunțarea la regiunea transnistreană. Asta înseamnă că vom integra Moldova în UE în doi pași… Șansa aderării Moldovei la UE până în 2030 există și ea este foarte reală. Trebuie doar să ne concentrăm asupra reformelor interne, să fim uniți și să muncim mai mult decât până acum”.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *