La Chișinău va fi creat un birou permanent al Parlamentului European

Parlamentul European de la Bruxelles. Foto: Natalia Junghietu

În 2025, la Chișinău, va fi creat un birou al Parlamentului European. Despre acest lucru a anunțat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, în cadrul unei ședințe cu jurnaliștii moldoveni, care s-a desfășurat la Bruxellles, săptămâna trecută. 

„Dorința Parlamentului European, deja de aproximativ doi ani de zile, este de a deschide un birou la Chișinău”, spune europarlamentarul. Aceasta este o șansă pentru Republica Moldova, consideră oficialul, fiindcă legătura cu Parlamentul European va fi mai strânsă și sprijinul din partea Parlamentului European cu privire la procesul de aderare, va fi mai mare. „Vom avea oameni plasați direct la Chișinău, care pot ajuta la adoptarea legilor, reformelor, cu toată experiența de aici din Parlamentul European. Mă aștept că acest vis să devină operațional în cursul anului 2025”.

Un astfel de birou se dorește a fi deschis și la Kiev (Ucraina), dar și unul în statele din Balcanii de Vest, care sunt de asemenea state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată, europarlamentarul a remarcat că Republica Moldova a făcut pași foarte mari în procesul de aderare la Uniunea Europeană în ultimii ani, cu propriile merite. „Uniunea Europeană dorește să continue procesul de negociere într-un ritm alert. Acest lucru e posibil doar dacă în Republica Moldova va fi în continuare un guvern european, care să implementeze reforme. Dar în cazul ipotetic în care Republica Moldova va avea un guvern antieuropean (nota red. – după alegerile parlamentare din 2025), care nu ar respecta angajamente față de Uniunea Europeană, atunci e evident că procesul aderării ar fi încetinit și Republica Moldova ar avea de suferit. Am văzut asta în Georgia, am văzut asta și în alte state în Balcanii de Vest conduse de oameni politici care pretind că sunt pro-europeni, dar în realitate nu au fost pro-europeni, nu au implementat reforme. Acești oameni politici sunt un risc pentru țările lor, au ținut pe loc țări din Balcanii de Vest și sper că acest lucru să nu se întâmple și în Republica Moldova”, a subliniat Siegfried Mureșan.

La rându-i, Comisia Europeană are doar cuvinte de laudă la adresa actualei guvernări, în special a președintei Maiei Sandu. În contextul în care în Republica Molodva, în 2025 vor avea loc alegerile parlamentare, Anitta Hipper, expertă în relații internaționale la Comisia Europeană a venit cu un mesaj cum ar trebui să ne pregătim de alegerile parlamentare: „Eu cred că Maia Sandu este o femeie excepțională, care a demonstrat un curaj puternic. Moldovenii au ales calea spre Uniunea Europeană și eu cred că acum, cea mai bună cale este vigilența maximă, mobilizarea maximă ale tuturor resurselor disponibile și cât mai multă implicare, pentru că Rusia nu doarme, ea își face apariția treptat”.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *