Primari și viceprimari din 26 de raioane ale țării au participat la Forumul Primarilor, organizat la Ungheni
În premieră, la Ungheni, în perioada 12 – 14 noiembrie, s-a desfășurat un Forum al Primarilor, unde au participat 90 de primari și viceprimari din 26 de raioane. Oficialii locali au reprezentat comunități care beneficiază de sprijinul a două programe majore finanțate de Uniunea Europeană și implementate de PNUD: „Primarii pentru Creștere Economică” și „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
„Mă bucur să văd colegi primari din raioanele țării, în speranța că vom avea posibilitatea să împărtășim experiențele pe care le avem fiecare dintre noi. În ultimii cinci ani, am avut parte de susținerea financiară consistentă care ne-a fost oferită nouă prin diverse programe și platforme de finanțare”, a menționat Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.
La rându-i, Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni, a declarat că acest forum presupune un schimb de bune practici și, ceea ce bucură este faptul că, toți ce prezenți vor putea să se inspire unii de la alții. „Până la urmă, acesta este și scopul, de a pleca acasă cu cel puțin cu o idee, pe care să o implementeze la ei în comunitate”, a menționat dânsul.
La eveniment au fost prezentate bunele practici ale primarilor din România, Polonia și Lituania. Totodată, cei prezenți la la forum au vizitat Piața Independenței, Centrul de Informare Turistică, Zona Economică Liberă (care au beneficiat de suport din partea Uniunii Europene și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova) și „Podul Eiffel”.
„UE promovează incluziunea socială și sporește bunăstarea cetățenilor săi prin diverse programe și fonduri. Prin alinierea politicilor sale sociale la standardele UE, Republica Moldova poate îmbunătăți bunăstarea cetățenilor săi, poate reduce inegalitățile sociale și poate crea o societate mai incluzivă și mai prosperă. În perioada de preaderare, Republica Moldova va beneficia de sprijinul și expertiza UE în alinierea politicilor sale sociale la standardele UE, inclusiv prin Planul de creștere economică al UE pentru Republica Moldova. Autoritățile locale joacă un rol crucial în implementarea acestor politici la nivel local. În acest sens, consolidarea capacității autorităților locale este acum mai importantă ca niciodată”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele obținute de inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de Uniunea Europeană cu un buget pentru Republica Moldova de 1,8 milioane de euro și implementată de PNUD. Inițiativa este axată pe dezvoltarea capacităților autorităților locale și implementarea unor proiecte strategice pentru dezvoltare economică sustenabilă în rețeaua de 65 de primării și consilii raionale. Cu sprijinul M4EG, localități precum Ceadâr-Lunga, Sireți, Taraclia și Geamăna au implementat proiecte de eficiență energetică, atrăgând investiții pentru intervenții cum ar fi termoizolarea grădinițelor și modernizarea iluminatului stradal etc., ceea ce a contribuit la economisirea energiei și reducerea cheltuielilor pentru peste 20.000 de locuitori.
„Acest forum oferă autorităților publice locale șansa de a discuta despre probleme reale, adesea simultane, și despre modul în care putem răspunde eficient la acestea împreună. PNUD și Uniunea Europeană vor continua să sprijine comunitățile locale pentru a deveni mai reziliente, mai prospere și pregătite să implice oamenii în luarea deciziilor și în implementarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă”, a afirmat Seher Ariner, reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova.
„Acest eveniment este o oportunitate pentru primarii din Moldova de a colabora, de a învăța din experiențele altor regiuni și de a consolida proiectele locale de dezvoltare economică. Numai prin cooperare și angajament ferm putem aduce schimbări durabile și semnificative în comunitățile noastre”, a menționat Ana Mardare, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Tot în cadrul forumului au fost menționate exemple de bune practici obținute de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” și programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” sunt proiecte finanțate de UE și implementate de PNUD Moldova, care promovează dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții în Republica Moldova, acordând prioritate creării de locuri de muncă, dezvoltării infrastructurii și consolidării capacităților administrației publice locale.
Lasă un răspuns