FOTO / Igor Antoci, băiatul care a transformat pasiunea pentru cai în artă

Igor Antoci, un tânăr de doar 15 ani, a reușit să cucerească inimile iubitorilor de cai și de artă prin picturile sale impresionante. Deși e încă la început de drum, talentul său artistic și pasiunea pentru cai se îmbină într-un mod unic, transformând fiecare tablou într-o poveste despre frumusețea și noblețea acestor animale.

Pasiunea lui Igor pentru cai i-a fost insuflată de tatăl său, un mare iubitor de aceste animale care, deși nu a avut oportunitatea să se dedice acestei pasiuni în tinerețe, și-a dorit ca măcar unul dintre copiii săi să trăiască această experiență. „Cumva, visul meu a fost ca măcar unul din copiii mei să aibă această pasiune pentru cai, mai ales că eu nu am avut posibilitatea la timpul meu. Iată că acest vis s-a materializat”, spune tatăl său, Igor Antoci.

Prima interacțiune a lui Igor cu caii a avut loc în 2018. Timp de doi ani, băiatul a vizitat ferma de cai de la Școala de Hipism, stabilind treptat o conexiune profundă cu animalele. „Am fost cu ambii băieți, însă doar lui Igor i-a plăcut”, își amintește tatăl său. Această conexiune specială s-a transformat în timp într-o adevărată pasiune, nu doar pentru îngrijirea și călăritul cailor, ci și pentru a-i imortaliza pe pânză.

Igor nu este doar un călăreț priceput, ci și un artist desăvârșit. Elev la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, tânărul a început să deseneze cai în urmă cu doi ani, după ce a participat pentru prima dată la competiția „Cupa Iacob Ciachir”. „Consider că a picta caii este un lucru foarte interesant, îmi place foarte mult”, spune Igor, explicând că animalele îi oferă o sursă nesfârșită de inspirație, iar fiind în șa, simte libertate și încredere.

Expoziția sa intitulată „Bravii mei cai” include deja peste 50 de lucrări, multe dintre ele fiind donate Școlii de Hipism unde se antrenează. Prima sa expoziție a avut loc chiar la această școală, atrăgând atenția vizitatorilor și promovând totodată ferma de cai. „Nimeni nu a știut că lui îi place atât de mult să picteze caii, nici măcar profesorul lui de la Școala de Arte”, povestește tatăl său. După succesul primei sale expoziții, lucrările lui Igor au fost expuse și la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” și chiar în holul primăriei. Una dintre lucrări a fost achiziționată de Primăria municipiului Ungheni și a ajuns în orașul înfrățit Konin din Polonia, fiind dăruită cu ocazia Zilelor orașului frate polonez. (De notat că denumirea localității respective provine de la cuvântul polonez koń, ceea ce înseamnă în română cal).

Și în acest an, picturile sale au fost admirate din nou la „Cupa Iacob Ciachir”, unde au impresionat publicul și au subliniat legătura specială dintre Igor și cai.

Igor folosește diverse tehnici de pictură, iar procesul său artistic începe cu o schiță care poate dura până la 40 de minute, în funcție de complexitatea lucrării. Finalizarea unei picturi poate lua până la trei zile, timp în care Igor își concentrează toată atenția asupra detaliilor. „Vreau să se primească un desen reușit”, spune el, adăugând că tatăl său este cel care evaluează întotdeauna rezultatul final.

Caii din picturile sale sunt adesea inspirați de alte modele, dar uneori sunt reprezentați și caii de la Școala de Hipism. Fiecare lucrare redă cu măiestrie eleganța, puterea și frumusețea nobilului animal. Pe lângă picturile cu cai, tânărul artist își extinde talentul și la alte forme de artă, realizând portrete de cântăreți sau personaje din anime.

Pentru Igor, caii nu sunt doar o sursă de inspirație artistică, ci și o modalitate de relaxare și de exprimare personală. Atunci când îi desenează, se relaxează, își adună gândurile și se concentrează pe rezultat, deși nu întotdeauna îi reușește desenul și nu ajunge la rezultatul așteptat. Dar nu se descurajează și o pornește de la capăt.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *