În Republica Moldova au loc alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional

Imagine: anticoruptie.md

În Republica Moldova au loc duminică alegeri pentru funcția de șef de stat și un referendum republican constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00, informează moldpres.md.

Prima secție de votare a fost deschisă la Tokio, în Japonia, iar primul moldovean care a votat în aceste alegeri este Ludmila Vizdoagă, stabilită în diasporă de 19 ani, care a călătorit 1300 de km din Republica Coreea în Japonia, ca să-și exercite datoria de cetățean.

Alegătorii își vor putea exercita dreptul la vot în circa 2 000 de secții de votare

Pentru scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat 1 988 de secții de vot în țară, dintre care 30 sunt pentru cetățenii din stânga Nistrului. În total, peste 25 000 de funcționari electorali vor activa la secțiile de votare.

În străinătate, alegătorii vor putea vota la 228 de secții de votare. Locațiile acestora pot fi găsite pe pagina web a Comisiei și pe pagina diaspora.cec.md.

În cadrul acestui scrutin, peste 1 340 de cetățeni și-au exprimat votul prin corespondență. În alegerile prezidențiale și referendumul republican constitutional a fost implementat în premieră votul prin corespondență în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, CEC a tipărit peste 7,3 milioane de buletine de vot. Dintre acestea, circa 1,7 mil de buletine au fost tipărite pentru alegătorii din străinătate. Pentru acest scrutin, buletinele de vot au fost tipărite în cinci limbi ale minorităților etnice.

În ziua alegerilor, cetățenii din țară și de peste hotare vor putea vota în baza buletinului de identitate sau a pașaportului. În total, circa 42 de mii de tineri vor putea vota pentru prima dată la acest scrutin.

Alegerile vor fi monitorizate de 2 061 de observatori naționali și internaționali. Aceștia vor urmări procedura de votare, numărarea buletinelor de vot şi totalizarea rezultatelor.

11 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova

În buletinul de vot la alegerile pentru funcția de președinte al țării se vor regăsi 11 candidați. Este vorba de Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate, Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, Vasile Tarlev – Partidul pentru Viitorul Moldovei.

Alți candidați sunt Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni. Aceștia sunt urmați de Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni și Octavian Țîcu – Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”.

Ultimii trei candidați sunt Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi. Aceștia au fost desemnați de un grup de cetățeni.

Referendumul republican constituțional

Tot astăzi, în Republica Moldova se desfășoară referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Întrebarea referendumului va fi imprimată pe un buletin de vot separat, iar cetățenii vor putea răspunde cu „DA” sau „NU” pentru modificarea Constituției.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.

Referendumul republican constituțional este organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

Referendumul va fi validat dacă la acesta vor participa cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *