În premieră! Buletinele de vot vor fi tipărite în limba română, rusă și alte patru limbi

Imagine: CEC.md

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară. Iar noutatea acestor alegeri este că, în premieră, în secțiile din țară vor fi distribuite nu doar buletine în română și rusă, ci și în alte patru limbi ale minorităților din Republica Moldova.

„În total, pentru cele două scrutine, referendum și alegeri prezidențiale, desfășurate în țară vor fi tipărite 5,6 milioane de buletine de vot. Dacă la alegerile anterioare buletinele erau imprimate doar în limbile română și rusă, acum vor fi tipărite și în alte patru limbi ale minorităților etnice. Valoarea tirajului este de aproape 4,2 milioane de lei”, a spus Angela Caraman, președinta CEC.

Astfel, pentru fiecare dintre cele două scrutine tipărite câte două milione 100 de mii de buletine în română, peste 600 de mii în rusă și 115 mii în ucraineană. Cu mult mai puține dar vor fi și buletine în găgăuză, bulgară și romani.

„Trebuie să menționez că tirajul este solicitat de către birourile electorale din teritoriu și în alegerile trecute, bunăoară, noi am avut solicitări doar pentru limba rusă, am tipărit în limba română și în limba rusă. Acum avem solicitări și pentru celelalte cinci limbi ale minorităților etnice”, a adăugat președinta CEC.

După tipărire, buletinele vor fi distribuite prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție către birourile electorale. Președinta comisiei electorale centrale, Angela Caraman, a explicat și ce se va întâmpla cu buletinele de vot în cazul în care un candidat sau altul va fi exclus din cursă. „Dacă ne vom pomeni în această situație se va recurge la procedura standard, când birourile electorale vor aplica ștampila retras în dreptul candidatului respectiv”, a mai spus Caraman.

Până acum au fost tipărite buletinele pentru cei care vor vota prin corespondență, dar și pentru secțiile de votare din străinătate. Ministerul de Externe a anunțat deja că primii doi alegători au și votat deja prin corespondență.

Pentru fiecare tip de scrutin, CEC va tipări 2 819 996 buletine de vot, dintre care 2 137 641 buletine de vot în limba română, 676 979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.

Dimensiunea unui buletin de vot pentru alegerile prezidențiale este de 14 cm lățime și 31,7 cm lungime, iar pentru referendumul republican constituțional – 16 cm lungime și 33 cm lățime.

Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și se vor deosebi prin culoare: gri afumat pentru prezidențiale și violet pentru referendum.

Prețul unui buletin de vot este de 0,72 lei pentru alegerile prezidențiale și de 0,76 lei pentru referendumul republican constituțional. Valoarea tirajului total este de peste 4,17 milioane de lei.

Buletinele de vot tipărite vor fi distribuite birourilor electorale ale secțiilor de votare prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție.

Expresul.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *