Proiectul investițional pentru construcția Centrului Multimodal Logistic de la Berești prezentat investitorilor

Prioritățile de dezvoltare a Centrului Multimodal Logistic Berești au fost prezentate investitorilor care participă la Moldova Real Estate Forum 2024, desfășurat pe 17 septembrie, în cadrul Moldova Business Week. Discuțiile s-au axat pe necesitatea creării infrastructurii de conectare a Republicii Moldova la rețeaua globală de transport și logistică și programele guvernamentale de sprijin a investițiilor în acest domeniu.

Centrul Logistic Multimodal Berești urmează să fie construit în zona stației feroviare marfare Berești din Ungheni. Acesta a fost construită în anii 60 ai secolului trecut, iar acum, în lipsa unor investiții, este doar parțial funcțională. Stația feroviară Berești care dispune atât de linii de cale ferată cu ecartament larg (estic), cât și de linii cu ecartament european, este situată în apropierea hotarului cu România, asigurând conexiunea transporturilor din est spre vest și invers.

Potrivit estimărilor prealabile ale companiei Seaport Group BV, care elaborează cu sprijinul USAID studiul de fezabilitate pentru Centrul Logistic Berești, investiția necesară pentru prima fază de construcție și lansare a centrului ar fi de 18 milioane Euro. Cei mai mulți bani vor fi necesari pentru construcțiile de pe teritoriul Centrului Logistic și pentru infrastructura de conexiune. Se propune dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal pe un teren de aproximativ 18 hectare, proprietate a statului, și dotarea lui cu căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor, depozite etc.

Ali Ezzatyar, șeful adjunct al Misiunii USAID Moldova, a declarat că USAID, prin sprijinul oferit, își propune să catalizeze oportunitățile pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Moldova. Studiul de fezabilitate urmează să ofere Guvernului o viziune clară și pașii care trebuie întreprinși pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea acestui nod logistic regional, a menționat șeful adjunct al USAID Moldova.

Viorel Garaz, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că dezvoltarea unui Centru Logistic este o necesitate critică pentru Moldova, dar și pentru partenerii regionali. Este important că acest Centru Logistic va fi construit la Ungheni, o regiune nouă și nu în una dintre regiunile tradiționale spre care tind investitorii, cum ar fi municipiului Chișinău sau Bălți. Astfel vor fi generate noi oportunități de dezvoltare a afacerilor și oportunități de muncă pentru comunitățile din zona respectivă, a spus secretarul de stat.

Studiul de fezabilitate va fi finalizat până la sfârșitul anului 2024, iar ulterior Guvernul va putea iniția procesul de identificare a investitorilor pentru construcția Centrului Logistic Multimodal Berești.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *