Triskaidekafobie – frica de vineri, 13

Astăzi este a 13-a zi din luna septembrie, dar și vineri, iar persoanele suprestițioase o consideră o zi cu ghinion. Deci, ziua de vineri 13, numită triskaidekafobie, este în credința populară o zi fatală în care se petrec nenorociri.

Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Apare atunci când a 13-a zi a lunii în calendarul gregorian cade într-o vineri. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie.  În 2024, avem două zile de vineri 13, în septembrie și decembrie. Iar în 2025, va fi doar o vineri 13, în luna iunie.

Iată câteva superstiții pentru ziua de vineri, 13:

  1. Nu purta negru în ziua de vineri 13.
  2. Nu e bine să te tunzi în această zi.
  3. Este de rău augur să te căsătorești într-o zi de vineri 13.
  4. Nu e bine să se stea 13 persoane la o masă.

Ziua cu ghinion se consideră a fi confirmată atunci când cuiva i s-a întâmplat în această zi o nenorocire, ca de exemplu un accident rutier. După o investigație a clubului auto german ADAC, s-a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000, și anume în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Reputaţia proastă a lui 13 ar putea fi legată de un sentiment al nefamiliarităţii. În literatura psihologică se numeşte „percepţia anomaliei”. În viaţa de zi cu zi, 13 este mai puţin obişnuit decât 12. Nu există a 13-a lună, nici o riglă de 13 centimetri şi nici a 13-a oră pe cadranul ceasului. În sine, un sentiment de nefamiliaritate nu va cauza o fobie, dar cercetările psihologice arată că oamenii preferă ceea ce este familiar şi defavorizează ceea ce nu este familiar. Asta ar face ca 13 să fie mai uşor de asociat cu atribute negative.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *