Vara anului 2024 a fost cea mai caldă din ultimii 12 ani

Sursa foto: libertatea.ro

Vara anului 2024 în Republica Moldova a fost marcată de extreme meteorologice. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) au fost înregistrate temperaturi record și un deficit semnificativ de precipitații. A fost una dintre cele mai capricioase veri din ultimii ani. Au fost emise 83 de avertizări meteorologice și hidrologice, care au afectat întreaga țară. Din cauza condițiilor extreme cel puțin patru oameni au decedat, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital, scrie moldova1.md.

Pe parcursul sezonului, au fost emise 53 de avertizări de cod galben, 8 portocalii și 2 coduri roșii care au vizat fenomene precum instabilitatea atmosferică, canicula și intensificările de vânt. Aceste fenomene au creat disconfort termic și au afectat semnificativ mai multe sectoare economice.

Republica Moldova s-a confruntat cu valuri intense de căldură și furtuni severe, pentru care au fost emise 8 coduri portocalii. În zilele cu temperaturi extreme, care au depășit 39°C, SHS a emis și 2 coduri roșii pentru a avertiza populația asupra riscurilor la care era expusă.

Temperaturile din vara lui 2024 au fost semnificativ mai ridicate decât media, potrivit SHS. Au fost înregistrate valori medii cuprinse între +22,7°C și +25,6°C, depășind norma cu 3,0°C până la 4,4°C. Pe 16-17 iulie, temperatura maximă a atins +39,5°C – +40,9°C, un fenomen rar întâlnit, semnalat anterior doar în 2007 și 2012.

Numărul de zile cu temperaturi peste +35°C a ajuns în unele zone la 24, o frecvență întâlnită o dată la 40 de ani. În plus, pe 40% din teritoriul țării, s-au înregistrat două zile cu +40°C, un fenomen rar, ce apare doar o dată la 30-40 de ani.

Canicula a făcut și victime. Sute de solicitări la urgență și zeci de cazuri de insolație au fost înregistrate în luna iulie.

Un alt aspect critic al acestei veri l-a constituit nivelul scăzut al apelor din râurile Prut, Nistru și alte cursuri de apă mici, ducând la emiterea a 12 avertizări hidrologice. Regimul termic ridicat și lipsa precipitațiilor au contribuit la secetă severă, care a afectat atât culturile agricole, cât și aprovizionarea cu apă a populației. În 60% din țară, cantitatea de precipitații din vara 2024 nu a depășit 70-160 mm, adică doar 40-70% din normă.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *