Cei 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova au fost marcați și la Ungheni

La Ungheni, evenimentul de marcare a 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova a început printr-o ceremonie solemnă și depunere de flori la Troița Martirilor, pe 27 august. În discursurile lor, oficialii au subliniat progresul făcut de țară de-a lungul celor 33 de ani și necesitatea de a continua pe drumul integrării europene și al dezvoltării democratice. Evenimentul a reunit oficiali locali și naționali, precum și delegații din orașe înfrățite din România, Polonia, Ucraina, Lituania și Georgia.

 „Viitorul RM depinde de eforturile fiecăruia dintre noi. Și patriotismul, și iubirea față de țară sunt forțele care ne ghidează în activitățile noastre zilnice, pentru binele societății și al națiunii. În cei 33 de ani de independență, am făcut progrese importante, dar drumul înainte este încă lung. Republica Moldova trebuie să continue să se dezvolte pe baza principiilor democratice, valorilor europene și a unei economii de piață funcționale. Ziua Independenței este o ocazie pentru a reflecta asupra realizărilor noastre și pentru a ne angaja să contribuim la schimbarea în bine a țării. Fiecare dintre noi, prin eforturile individuale și colective, poate ajuta la îmbunătățirea vieții în Moldova. Să continuăm să ne străduim pentru o țară mai bună, cu unitate și determinare. La mulți ani, Republica Moldova, la mulți ani, Ungheni!”, a răsunat mesajul lui Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.

La rându-i, președintele raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi, a remarcat că, după 33 de ani de muncă și sacrificii, Republica Moldova este printre una din cele mai libere națiuni. El a afirmat că anul 2024 reprezintă o oportunitate de a demonstra dorința de integrare în Uniunea Europeană, un pas esențial pentru viitorul țării.

„Cred cu certitudine că, semnatarii declarației de independență, au avut gânduri bune pentru RM, au dorit pace și bunăstare, au dorit ca RM să fie un stat democratic, în care valorile umane să fie respectate, principiile de stat, iar în capul mesei să fie legea”, a menționat și Alexandru Gorea, reprezentantul adjunct Guvernului în teritoriu.

Diana Doroftei, o tânără activă în viața socială a municipiului Ungheni, a vorbit despre importanța independenței pentru tineri. „De 33 de ani, pentru moldoveni, independența înseamnă posibilitatea de a-și crea propriul destin, propria identitate națională și de a se dezvolta pe baza unor valori democratice și corecte. Pentru tineri, independența înseamnă șansa de a visa, de a crea și de a se implica activ în viața comunitară. Reafirm angajamentul generației mele de a se implica în dezvoltarea și prosperitatea țării noastre și, consider cu tărie că, prin unitate, muncă și dedicație, putem face din Moldova un loc unde fiecare cetățean își poate atinge potențialul maxim și poate trăi o viață împlinită, și demnă”, a mai spus ea.

Iar Nina Moldovan, Consulul onorific al Republicii Moldova la Cluj, a participat la eveniment cu o delegație de 22 de persoane și a subliniat importanța construirii de legături puternice între comunități. „Este o onoare să fim invitați într-o zi cu atâta semnificație, să ne bucurăm alături de voi și să vă felicităm la o vârstă atât de frumoasă – 33 de ani de independență. În momentul în care am acceptat mandatul de Consul Onorific al RM la Cluj, mi-am propus un singur lucru – de a crea punți și asta am început să fac. Astăzi, am venit cu 22 de persoane, oameni frumoși, să luăm de aici bucuria, energia și experiențe unii de la alții, pentru că eu cred că aceasta este baza unor legături trainice între oameni”, a mai precizat Nina Moldovan.

NOTĂ: Acum 33 de ani, în 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declarația de Independență. Evenimentul a fost precedat de adoptarea Declarației de suveranitate, în 23 iunie 1990.

România a fost primul stat care recunoscut oficial independența și suveranitatea Republicii Moldova. În 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunității Statelor Independente, iar în anul 1992, Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Declaraţia de Independență a fost semnată de 278 deputaţi din 380 de parlamentari aleşi nominal, conform circumscripţiilor. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.

Drumul spre obţinerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil.

Perioada care a urmat nu a fost deloc uşoară. În primul an de la proclamarea independenţei, în estul şi sudul ţării au început mişcări separatiste, iar în 1992 în Transnistria, regiune care se consideră în continuare independentă faţă de Republica Moldova şi care este susţinută de Moscova, a avut loc un război sângeros.

Mai multe fotografii de la eveniment, puteți vedea aici.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *