Șase din zece tineri din Republica Moldova nici nu muncesc, nici nu merg la școală

Biroul Naţional de Statistică anunță că şase din zece tineri din Republica Moldova nici nu muncesc şi nici nu merg la școală. Potrivit experţilor, problema nu e nouă și duce la scăderea performanţelor economice și la creşterea fenomenului de migraţie, scrie tvrmoldova.md.

Anul trecut, rata medie a șomajului în Republica Moldova a fost de 4,6. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani a fost de 6%. Cei mai afectați sunt tinerii până in 24 de ani, cu o rată a șomajului de 11,5%. Așa se face că principalele surse de venit ale tinerilor rămân bani părinților, ajutoarele sociale sau bani veniți din diasporă.

Potrivit specialiştilor, rata șomajului este direct influențată de nivelul de instruire scăzut sau proiectele personale.

„Dacă vorbim despre generaţia mea care era mai mult concentrată pe creşterea profesională, astăzi valorile s-au schimbat şi tinerii s-au orientat spre construirea vieţii personale. Nu putem vorbi că cerinţele sunt foarte mari, din contra, cerinţele tinerilor sunt mai mari decât ceea ce oferă piaţa. Adică să încerci să angajezi astăzi un tânăr este foarte, foarte complicat”, spune Veaceslav Reabcinschi, doctor în sociologie, lector universitar.

Șomajul în rândul tinerilor afectează potenţialul economic al ţării și se răsfrânge direct asupra competitivităţii.

„Odată ce avem şomaj în rândul tinerilor, punem presiune asupra bugetului public naţional, în special pe bugetul de stat, pentru statul trebuie să asigure aceşti cetăţeni cu o anumită sumă de bani Factorul numărul trei ar fi scăderea productivităţii. Subutilizarea forţei de muncă duce întotdeauna la scăderea productivităţii generale a economiei”, menționează Marin Gospodarenco, director, Centrul Analitic Economica.

Lipsa unei educaţii adecvate în familie, programele școlare necorelate cu piața muncii, schimbările sociale și aspirațiile deseori nerealiste spre bunăstare fără efort sunt și acestea elemente care duc la o rată ridicată de inactivitate în rândul tinerilor.

Specialiştii recomandă dezvoltarea programelor de învăţământ prin utilizarea noilor tehnologii, dar şi oferirea de facilități la angajare.

„Sistemul educational trebuie dezvoltat, trebuie de create programe noi de învăţare, de predat materii noi, inovative. Totodată, este important de dezvoltat economia digitală unde tinerii din Republica Moldova ar putea lucra aici la noi, dar pentru companii trans naţionale de exemplu”, mai afirmă Marin Gospodarenco, director, Centrul Analitic Economica.

În Republica Moldova sunt peste 567 de mii de tineri cu vârste între 14 și 34 de ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *