Diaspora este așteptată acasă. Azi, la Călărași, se marchează Zilele Diasporei

A devenit deja o tradiție ca în luna august la Călărași să fie marcate Zilele Diasporei – un eveniment deosebit prin varietatea de activități organizate. De data aceasta, sărbătoarea se va ține în Piața Unirii, la data de 9 august. Ediția din acest an este organizată de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu Consiliul Raional Călărași și Secția Cultură și Turism.

Pentru o zi, Piața Unirii din orașul Călărași se va transforma într-un veritabil târg, unde micii producători își vor expune produsele, alături de meșterii populari locali, dar și de tinerii începători în ale antreprenoriatului. Totul va fi completat de un fundal sonor, cu muzică și voie bună, asigurate de artiști locali, dar și de invitați.

Potrivit Doinei Harea, viceprimara orașului Călărași, târgul va începe chiar de dimineață, de la ora 9:00 și va rămâne deschis până seara târziu. La ora 10:00 autoritățile și-au propus să invite reprezentanții diasporei la un dialog, cu genericul ”Diaspora întreabă – APL răspunde”. În fața oaspeților din diaspora va ieși atât conducerea orașului, cât și a raionului Călărași.

„Zilele Diasporei sunt un bun prilej pentru a crea punți între cetățenii de acasă și cei stabiliți peste hotare, sau aflați temporar la muncă în străinătate. Prin astfel de evenimente ne propunem să fortificăm comunicarea eficientă dintre autoritățile publice locale și călărășenii din diasporă, să promovăm un dialogul cultural care, cu siguranță va mobiliza pe viitor acțiuni comune menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a localității”, a declarat Doina Harea.

Începând cu ora 17:00, pentru migranții veniți la sărbătoare, dar și pentru restul participanților va fi organizat un master-class în care vor fi prezentate tehnici de țesut și brodat. Atelierul va dura două ore și va fi organizat de Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași.

Tot la ora 17:00, participanții la eveniment vor asista la un spectacol de muzică și dans, susținut de ansamblurile folclorice „Frunză de Dor” de la Pitușca, „Codrencele” de la Peticeni, de câțiva soliști vocali, precum și de Ansamblul de Dansuri Populare „Codrenii”.

Totodată, printr-un gest de recunoaștere pentru jumătățile care au străbătut împreună cinci decenii, trei cupluri ”de aur”, care marchează în acest an 50 de ani de căsnicie, vor fi onorate și celebrate pentru devotamentul lor de-a lungul vremii. „Ne proponem prin astfel de evenimente să evidențiem eforturile constante de a încuraja și a promova valorile familiei și relațiilor durabile în comunitatea din orașul Călărași”, a conchis viceprimara orașului Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *