Veste bună pentru ungheneni. Lacul Delia trece în gestiunea Primăriei municipiului Ungheni

Imagine simbol. Plaja de la lacul Delia. Fotografie din arhiva Expresul

După mult timp de așteptare, în sfârșit, au fost găsite soluții pentru ca lacul Delia să fie transmis în gestiunea Primăriei municipiului Ungheni. Despre acest lucru a enunțat Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului, în vizita de lucru pe care a întreprins-o la Ungheni, la data de 30 iulie.

„Venim cu o noutate bună de la Ministerul Mediului. După mult timp de așteptare, am găsit soluția legală corectă de transmitere a lacului Delia din proprietatea statului în proprietatea administrației publice locale, și anume a Primăriei municipiului Ungheni. Cu siguranță, Primăria va avea posibilitatea să atragă mai multe fonduri și proiecte pentru a gestiona corect lacul, dar și pentru a amenaja zona de lângă lac, și pentru a crea un spațiu atractiv pentru toți locuitorii atât din municipiu, cât și din raion”, a menționat ministrul Mediului.

Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni a subliniat despre importanța trecerii lacului Delia în gestiunea Primăriei și oportunitatea de a transforma acest loc într-o zonă de recreere.

„Vreau să mulțumesc Guvernului pentru disponibilitatea de a ne transmite în proprietate acest lac de acumulare. Or, din toate beneficiile pe care o să le avem ca urmare a acestei transmiteri, vor beneficia cetățenii municipiului. Noi ne dorim să transformăm acest lac în unul de odihnă și recreere, să corespundă ecologic conform normelor și să-l punem în valoare”, a menționat primarul municipiului Ungheni.

„Anume în așa mod trebuie să arate o conlucrare sănătoasă între toate nivelurile puterii de stat.  Fiind fost consilier municipal, cunosc foarte bine această problemă, care așa și a rămas nerezolvată în ultimii 15 ani. Practic, guvernările anterioare au fost informate, au venit la fața locului însă așa și nu s-a întreprins nimic. Pentru mine, în calitate de unghenean, este importat ca acest lac să fie amenajat corespunzător, iar primăria să poată aplica la fonduri europene pentru a avea un mediu ecologic favorabil și, în așa mod, să avem un lac de care să ne mândrim”, a spus la rândui, deputatul Ion Poia.

De menționat că Delia este cel mai mare bazin acvatic din Ungheni, cu o suprafaţă de 104 hectare, o lungime de 3,2 kilometri și o adâncime maximă de 4 metri. Se află la 1 kilometru de la gura de vărsare în râul Prut și este închis cu un baraj de 400 metri lungime.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *