Jurnalism comunitar / Zemnicul – o nouă atracție din „Ograda bunicilor” de la Zagarancea

Imagine simbol

De ceva timp, printre localnicii comunei Zagarancea, în frunte cu autoritățile publice locale, se coace ideea de a crea un prototip de beci, numit „zemnic” sau „zămnic”. Potrivit primarului, Vasile Gaviuc, acesta își va găsi loc chiar în „Ograda bunicilor” – muzeul în aer liber din Zagarancea, care de 10 ani a devenit o atracție turistică.

Zămnicul va avea o suprafață de circa opt metri pătrați și va fi amenajat cu obiecte tipice. Va fi amplasat vizavi de colibă, iar deasupra va fi reamenajat ungherașul  stânii. „În prezent, zemnicul, este o raritate și sunt considerate monumente ale arhitecturii populare tradiționale. Zămnicul ne va oferi o perspectivă valoroasă asupra modului de viață al oamenilor din trecut și ne va aminti de ingeniozitatea și adaptabilitatea poporului român la condițiile de mediu. Zămnicul din „Ograda bunicilor”  va completa benefic spațiul muzeului și, de acea, sperăm să atragem din toamnă resurse din proiecte. Avem de lucru”, a menționat primarul.

Localnicii mai în vârstă își amintesc cu drag cum arăta zemnicul de pe vremuri. „Zămnicul copilăriei mele unde iubea mama să mă trimită avea formă dreptunghiulară acoperită cu stuf. Podul era menținut din bârne de lemn”, își amintește Areta Verijac, o localnică.
La rându-i, Vitalie Colibă, administratorul centrului-cultural din Zagarancea își amintește că intrările în zămnic erau înguste cu scară de lemn sau de pământ. „Acoperișul era făcut din stuf, paie sau șindrilă de lemn. O intrare mică, care era de dorit să fie cât mai puțin vizibilă, era amenajată pe o parte a zemnicului”, povestește el. Iar Sebastian Andriuță, un alt consătean, spune că specificul solului din lunca Prutului,  numit  ”hlei” permitea rezistența zămnicilor fără resurse suplimentare. „La Zagarancea a rămas doar un zămnic mai tipic, care va fi considerat ca prototip pentru zămnicul din „Ograda bunicilor”, a subliniat el.

Notă: Sensul primar al cuvântului „zemnic” era cel de bordei săpat în pământ. Arhitectura zemnicurilor varia în funcție de regiune și de resursele disponibile. La Zagarancea de pe malul Prutului ele reprezentau o gaură în pământ circulară sau ovală săpată manual.

Cuvântul „zămnic” este mai rar utilizat în ziua de azi, fiind înlocuit cu termeni mai specifici precum bordei, pivniță, beci. Cuvântul provine din limba bulgară, de la „земник”.

Jasmina Pendus și Patricia Cojocaru,
jurnaliste comunitare


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *