Moldovenii ar putea vota prin corespondență în toate țările, cu excepția uneia
Votul prin corespondență ar putea fi disponibil, începând cu anul 2025, în toate țările. Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, susține că excepție va face doar Rusia. Motivul – Federația Rusă „este un stat agresor”, iar autoritățile de la Chișinău nu au încredere în procesele democratice din această țară, scrie newsmaker.md
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost întrebat în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV dacă va fi posibil ca toți cetățenii din diaspora să poată vota prin corespondență în cadrul alegerilor parlamentare, care urmează să se desfășoare anul viitor.
„În mod normal așa e și noi ne dorim, cu excepția, bineînțeles, stați o clipă să nu uităm: cu excepția statelor agresoare”, a răspuns Igor Grosu.
Întrebat dacă Rusia reprezintă o excepție și de ce, președintele Parlamentului a spus: „Pentru că este stat agresor și un stat în care nici în corectitudinea proceselor nu poți avea încredere”.
Speakerul s-a referit, inclusiv, la declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a Ministrului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a spus că Moscova nu intenționează „să pună obstacole” Chișinăului, dar din contra – îi permite să deschidă mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc în toamna anului 2024, pe teritoriul Federației Ruse.
Menționăm că Moldova va implementa pentru prima dată votul prin corespondență la alegerile din această toamnă. Proiectul va fi pilotat în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Modificările la Codul electoral care prevăd acest lucru au fost votate în lectură finală pe 26 aprilie de fracțiunea PAS din Parlament.
Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.
Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.
Precizăm că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.
Expresul.md
Lasă un răspuns