VIDEO / Panourile fotovoltaice – sursă de energie durabilă. Avantaje și dezavantaje
În era în care ne confruntăm cu provocări energetice și îngrijorări legate de schimbările climatice, utilizarea panourilor fotovoltaice a devenit o soluție promițătoare pentru a aduce o schimbare în modul în care alimentăm cu energie locuințele noastre.
Ce-am văzut din 2021 încoace, este că capacitățile instalațiilor surselor de energie alternativă instalate în gospodării au crescut cu peste 300%. Asta înseamnă că moldovenii înțeleg că o dată cu creșterea prețului la resursele energetice convenționale, investițiile care se fac pentru obținerea energiei verzi se recuperează mult mai repede, spun experții.
Panourile fotovoltaice sunt o opțiune tot mai populară pentru cei care doresc să reducă facturile la energie. Dispozitivele transformă lumina solară în energie electrică utilizând efectul fotoelectric, oferind astfel o sursă durabilă de energie.
Vladimir Ursu, expert, președintele Asociației Renașterea Rurală: „Panourile fotovoltaice în medie generează pe perioada unui an un KW instalat, aproximativ 1200 de KW anual. Cel mai mult ele produc în perioada de primăvară – toamnă, randamentul este cel mai mare deoarece nu avem temperaturile acestea mari. Vara ele produc mai mult, doar pentru că durata zilei este mai lungă. Ele lucrează perfect și pe perioada de iarnă, dar evident că în zilele însorite. De regulă ele pot fi exploatate 25-30 de ani.”
Deși inițial investiția este semnificativă, panourile fotovoltaice oferă economii esențiale pe termen lung. Mai mult, au costuri mici de deservire, iar gospodăriile care le folosesc devin mai puțin dependente de sursele tradiționale de energie electrică.
AVANTAJE
- economii pe termen lung
- ușor de îngrijit
- termen mare de exploatare
- independență energetică
Cu toate acestea, există și dezavantaje. E nevoie de o perioadă extinsă de recuperare a investiției din cauza costurilor inițiale mari. Panourile fotovoltaice nu tot timpul sunt compatibile cu anumite case sau acoperișuri, nu pot fi mutate în cazul în care vă schimbați locuința, iar productivitatea lor depinde în totalitate de energia solară care nu este previzibilă.
Totodată, comparativ cu colectoarele de energie, sau alte dispozitive pe care le poți utiliza pentru a eficientiza energetic locuința, în cazul panourilor fotovoltaice, va trebui să obțineți avize de la furnizorii de energie și să livrați apoi energie în rețea, iar prețul de vânzare va fi mai mic decât cel cu care veți cumpăra energia ce nu vă ajunge.
- Costuri mari la instalare
- Incompatibilitatea cu acoperișul
- Dependență de energia solară
- Proces birocratic de obținere a actelor permisive
Totuși, cu tehnologia în continuă evoluție și accentul crescut pe sustenabilitate, panourile fotovoltaice sunt o alegere bună pentru cei care caută să-și transforme gospodăriile în surse autonome și durabile de energie electrică. Investiția în aceste tehnologii nu doar aduce beneficii financiare, ci și contribuie la protejarea mediului și la construirea unui viitor mai verde, unde mai pui că și statul favorizează obținerea energiei alternative prin acordarea granturilor pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în special mediului de afaceri, prin intermediul programelor: GEFF (Facilitatea de creditare a economiei verzi), Livada Moldovei, Programul de retehnologizare si eficienta energetica a întreprinderilor mici si mijlocii, gestionat de ODA, EU4BUSINESS-BERD lansat de Uniunea Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.
Lasă un răspuns