Totul despre pașaportul moldovenesc. Cum se eliberează, ce acte sunt necesare și cât costă
Un pașaport moldovenesc poate fi eliberat oricărui cetățean căruia nu i se interzice să călătorească în străinătate. Pentru a solicita un pașaport, este necesar să vă înregistrați în prealabil pe site-ul web al Agenției Servicii de Stat sau la tel. 14-909, scrie esp.md.
Cum se eliberează un pașaport moldovenesc, ce documente sunt necesare pentru un pașaport, care este prețul unui pașaport în Moldova, care este perioada de valabilitate a unui pașaport al cetățeanului RM.
Cum să obțineți un pașaport în Moldova?
- Pașaportul poate fi obținut de către cetățenii Republicii Moldova cărora nu le este interzis să călătorească în afara țării.
- Pașaportul poate fi eliberat la orice centru multifuncțional, indiferent de locul de înregistrare și de locul de reședință al solicitantului.
- Solicitantul pașaportului este fotografiat și i se iau amprentele digitale.
- Pentru a solicita un pașaport, trebuie să vă înregistrați în prealabil online pe site-ul web al Agenției Serviciilor Publice sau la tel.: (02.07.2017). 14-909.
Pot să am două pașapoarte?
Da, un cetățean al Republicii Moldova poate deține două pașapoarte valabile în același timp, cu condiția ca datele conținute în acestea vor fi identice.
Pentru cât timp se eliberează un pașaport?
Pașaportul unui cetățean al Republicii Moldova se eliberează pentru următoarele perioade de timp:
- copii cu vârsta de până la 7 ani – pentru 4 ani;
- copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani – pentru 7 ani;
- pentru persoanele cu vârsta mai mare de 16 ani – pentru 10 ani.
Cât costă pașaportul în Moldova?
Pentru adulții și copiii cu vârsta peste 12 ani, prețul de realizare a unui pașaport este următorul:
- pentru 20 de zile lucrătoare – 650 de lei,
- pentru 10 zile lucrătoare – 1240 lei,
- pentru 5 zile lucrătoare – 1430 lei,
- pentru 1 zi lucrătoare – 1690 lei,
în ziua depunerii cererii (doar în Centrele Multifuncționale din Chișinău nr. 2 și nr. 5) – 2080 lei.
Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani costul pașaportului moldovenesc este următorul:
- Pentru 20 de zile lucrătoare – 650 lei,
- pentru 10 zile lucrătoare – 980 lei,
- pentru 5 zile lucrătoare – 1140 lei,
- pentru 1 zi lucrătoare – 1300 lei,
în ziua depunerii cererii (doar în Centrele Multifuncționale din Chișinău nr. 2 și nr. 5) – 1630 lei.
Cine poate obține un pașaport gratuit?
În cazul în care nu există un pașaport valabil, documentul este eliberat gratuit:
1) persoanelor cu dizabilități severe sau accentuate și pensionarilor pentru limită de vârstă care se deplasează pentru reabilitare sau recuperare în afara Republicii Moldova, în baza unui certificat de confirmare eliberat de structurile teritoriale de asigurări sociale cu cel mult 60 de zile înainte de emiterea trimiterii gratuite pentru reabilitare sau recuperare în afara Republicii Moldova;
2) persoanele cu dizabilități severe sau accentuat și pensionarii pentru limită de vârstă care se deplasează pentru tratament medical în afara Republicii Moldova, în baza unei cereri eliberate de Ministerul Sănătății, cu cel mult 60 de zile înainte de emiterea referatului pentru tratament;
3) copiii rămași fără îngrijire părintească, copiii rămași temporar fără îngrijire părintească, copiii cu dizabilități și copiii în vârstă de până la 1 an, care pleacă pentru reabilitare, recuperare sau tratament medical în afara Republicii Moldova, în baza unei cereri eliberate de Ministerul Sănătății sau de o instituție medicală în cazul copiilor în vârstă de până la 1 an care au nevoie de tratament medical urgent în străinătate;
4) copiii rămași fără îngrijire părintească, copiii rămași temporar fără îngrijire părintească și copiii cu dizabilități care călătoresc în străinătate pentru studii în baza unui acord interguvernamental sau interministerial, în baza unei confirmări emise de Ministerul Educației și Cercetării;
5) participanții la cel de-al Doilea Război Mondial.
Cererea de eliberare gratuită a pașaportului se examinează în termen de 20 de zile lucrătoare, cu excepția pașaportului pentru copiii cu vârsta sub 1 an care pleacă în străinătate pentru tratament medical, care este luat în considerare în termen de 1 zi lucrătoare.
De ce documente am nevoie pentru a obține un pașaport moldovenesc?
Pentru adulți
Atunci când se solicită un pașaport pentru cetățenii cu vârsta de peste 16 ani, este obligatoriu să prezinte:
- buletinul de identitate valabil. În cazul în care nu există o carte de identitate (pierdută, furată, neprimită, expirată), cererea de pașaport este acceptată numai dacă se depune în același timp o cerere de eliberare a unui buletin de identitate. Perioada de eliberare a unei cărți de identitate nu trebuie să depășească perioada de eliberare a unui pașaport;
- pașaportul precedent – în cazul modificării stării civile și a datelor personale, dacă a expirat data de valabilitate, în cazul deteriorării etc. sau declarație privind pierderea sau furtul pașaportului, sau cererea de deținere a două pașapoarte valabile;
- documente privind înregistrarea stării civile (certificate de căsătorie sau de divorț) – în cazul în care au intervenit modificări ale stării civile și ale datelor cu caracter personal de la data eliberării ultimului document de identitate. Dacă nu s-a schimbat nimic, nu este necesar să prezentați aceste documente.
Pentru copiii cu vârsta sub 18 ani
Cererea de eliberare a pașaportului de cetățean al Republicii Moldova pentru copil se depune de către unul dintre părinți sau de către tutore în prezența copilului.
În cazul în care cererea de eliberare a pașaportului este depusă de unul dintre părinții căsătoriți:
- Buletin de identitate a părintelui care reprezintă copilul;
- Buletin de identitate a copilului, dacă acesta are peste 16 ani;
- certificatul de naștere al copilului (dacă este necesar);
- certificatul de căsătorie al părinților (dacă este necesar);
- pașaportul anterior al copilului, dacă este disponibil, iar dacă pașaportul a fost pierdut sau furat, părintele depune o declarația privind pierderea sau furtul pașaportului.
În cazul în care cererea de pașaport este depusă de un părinte necăsătorit:
- Buletin de identitate a părintelui care reprezintă copilul;
- Buletin de identitate a copilului, în cazul în care copilul are peste 16 ani;
- certificatul de naștere al copilului (dacă este necesar);
- certificatul de divorț al părinților (dacă este necesar);
- pașaportul anterior al copilului, dacă este disponibil, iar dacă pașaportul a fost pierdut sau furat, părintele depune o declarație privind pierderea sau furtul pașaportului;
- procura din partea celuilalt părinte pentru ca copilul să obțină un pașaport, certificată de un notar, sau consimțământul ambilor părinți, certificat de un notar, sau o hotărâre judecătorească privind desfacerea căsătoriei părinților, sau o hotărâre judecătorească privind stabilirea întreținerii și a locului de reședință a copilului la unul dintre părinți sau privind decăderea din drepturile părintești a unuia dintre părinți.
Ce ar trebui să fac dacă mi-am pierdut pașaportul?
- În cazul pierderii sau furtului pașaportului, proprietarul documentului trebuie să depună o declarație în acest sens la orice centru multifuncțional, indiferent de locul de reședință.
- Declarația privind pierderea sau furtul pașaportului poate fi depusă concomitent cu cererea de eliberare a unui nou pașaport al unui cetățean al Republicii Moldova.
- Nu există sancțiuni pentru pierderea pașaportului. Cetățeanul trebuie să achite doar 50 de lei pentru declarație și costul unui nou pașaport.
Pentru mai multe informații, contactați Serviciul suport clienți al Agenției Servicii Publice la tel. 14-909.
Expresul.md
Lasă un răspuns