La Sculeni va fi înființat un centru tehnologic pentru inovare și producție, iar în orașul Ungheni va fi renovat un hub industrial
La Sculeni va fi înființat un centru tehnologic pentru inovare și producție, iar în orașul Ungheni va fi renovat un hub industrial.
Pentru aceste două inițiative, Uniunea Europeană oferă suport financiar prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.
Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea start-up-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local. Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.
„Centrul Tehnologic pentru Inovare și Producere pe care îl vom înființa va fi specializat în producția de microelectronice exclusiv pe bază de surse regenerabile de energie. Așadar, punem Sculeni pe harta comunităților cu potențial de creștere. Sperăm ca mai mulți localnici să obțină locuri de muncă în acest nou Centru”, a declarat Olga Oncea, directoarea administrativă a companiei care își propune să creeze Centrul. Pentru creaarea acestui Centru, UE a oferit un certificat de 550 mii euro.
Gospodăria Țărănească (GȚ) „Alcaz Gheorghe Andrei” a obținut un cerificat de suport financiar în sumă de 200 mii euro pentru crearea și renovarea unui hub industrial, unic de acest gen în regiune. „Cu bucurie și recunoștință, doresc să transmit sincerele mele mulțumiri pentru sprijinul inestimabil acordat în realizarea unui proiect cu adevărat impresionant – primul hub industrial din municipiul Ungheni. Apreciez profund implicarea tuturor actorilor în dezvoltarea acestei inițiative care nu numai că va oferi oportunități semnificative pentru producătorii autohtoni, ci va crea și un mediu propice pentru dezvoltarea eficientă a startupurilor din municipiu. Vom reuși să punem la dispoziție 13.000 de metri pătrați de spațiu, oferind astfel șansa pentru ca antreprenorii naționali să-și dezvolte afacerile și să contribuie la creșterea economică a regiunii. Prin această inițiativă, sunt mândru să contribui la consolidarea economiei locale și la crearea de locuri de muncă”, a scris și Nicolae Alcaz, reprezentantul GȚ.
Tot în cadrul acestui proiect, la Cahul va fi construită o piață agroalimentară regională, iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier.
„Importanța atragerii de noi companii în regiuni se extinde dincolo de câștigurile economice și financiare imediate – deoarece noile companii contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor și la reducerea ratei șomajului. În același timp, autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova.
Lasă un răspuns