ANSP continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și a Covid-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național. Pe parcursul săptămânii trecute, cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate.

În perioada 16-22 octombrie 2023 (săptămâna 42/2023), morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere cu 2,7%, în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 2,7% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 247,94 cazuri la 100 mii populație (în total 6360 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de 0-14 ani – 62%).  Din numărul bolnavilor cu IACRS, 207 (3,3%) au fost spitalizați.

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate 147 probe de la persoane cu semne compatibile cu infecții respiratorii virale acute, în 13 fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2.

Pe parcursul perioadei menționate au fost înregistrate 568 de cazuri de COVID-19. În rândul copiilor de până la 14 ani s-au înregistrat 9,2% din numărul total (52). Au fost înregistrate 8 cazuri de deces, în urma infecției COVID-19. Numărul total de investigații PCR și TDR efectuate în perioada 16.10 – 22.10.2023 a constituit 11685 teste, fiind cu 6,6% mai multe comparativ cu săptămâna precedentă. Rata pozitivității a scăzut cu 4,9%.

”Recomandăm în continuare respectarea măsurilor de protecție pentru sănătatea și siguranța cetățenilor, printre care păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare)”, scriu reprezentanții ANSP.

Menționăm că vaccinarea împotriva gripei și a COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *