„Internetul este utilizat tot mai mult pentru informare, nu doar pentru a vorbi pe Skype” De vorbă cu Vitalie Harea, administratorul site-ului de ştiri Expresul.com

Vitalie Harea expresul Ungheni ziarul site vizitatoriÎn luna iunie, numărul vizitatorilor unici ai site-ului Expresul.com s-a apropiat de 10 mii. Este un scor impresionant pentru un site din afara Chişinăului. Doar pe 6 iunie, imediat după primul tur al alegerilor locale, au fost înregistraţi peste 2200 de vizitatori unici. Aceeaşi performanţă a fost stabilită şi pe 20 iunie, după turul doi al alegerilor.  „Asta vorbeşte despre faptul că oamenilor le este interesant şi au ce găsi pe site-ul nostru”, a declarat Vitalie Harea, administratorul Expresul.com, căruia i-am solicitat un interviu pe care vi-l propunem în rîndurile ce urmează.
I.L.: La ora actuală, există două produse: ziarul „Expresul de Ungheni” şi site-ul Expresul.com. Foarte multă lume consideră că site-ul nu este altceva decît copia electronică a ziarului.
V.H.: Nu-i chiar aşa. Da, noi preluăm o parte din materiale din „Expresul de Ungheni”, dar preluăm şi o mulţime de materiale din surse străine, de la reporterul Radio Moldova în Ungheni, Timofei Blănaru. Apropo, aceste materiele audio apar în exclusivitate pe site-ul nostru. Preluăm şi de la posturile locale de televiziune, preluăm de la mai multe agenţii de presă şi site-uri de ştiri din R.Moldova, dar şi de peste hotare. Există o singură condiţie: să se vorbească în toate ştirile despre raionul Ungheni şi ungheneni. Aceasta, de fapt, a fost şi ideea atunci cînd am relansat site-ul: să fie plasate, zilnic, ştiri despre tot ce se întîmplă în raionul Ungheni. Este adevărat, cu trei ani în urmă, Expresul.com prelua doar ştirile din ziarul „Expresul de Ungheni”. Dar atunci numărul vizitatorilor unici pe zi era de 30-40. Acum, rezultatele au crescut de cel puţin 10 ori şi asta, în zilele mai puţin bune.
I.L.: Să nu uităm că Expresul.com este un site din afara Chişinăului.
V.H.: Aşa este. Mai sînt vreo două site-uri bune de ştiri la Bălţi. În rest, site-uri de ştiri în Moldova, în afara Chişinăului, nu prea sînt. Mă bucură faptul că avem la Ungehni, pe lîngă Expresul.com, încă un site de ştiri – Ungheni.tv, care ne este un concurent foarte puternic. Asta ne face să căutăm în permanenţă metode noi de a ne promova şi de a face produsul nostru cît mai atractiv, cît mai bun, cît mai interesant pentru utilizatori.
I.L.: În ultima perioadă, s-au activizat unele persoane nemulţumite de anumite materiale plasate pe site-ul Expresul.com, fiind aduse chiar şi ameninţări cu judecata.
V.H.: În primul rînd, majoritatea materialelor sînt preluate din alte surse, iar sursa este totdeauna indicată, cu excepţia materialelor realizate de Expresul.com sau de „ Expresul de Ungheni”. Şi atunci, care e vina noastră? Sigur, uneori apar şi lucruri banale, dar, dacă sîntem sesizaţi, reacţionăm imediat. S-a întîmplat chiar să ştergem unele materiale preluate, după ce ne-am convins că unele fapte din ele sînt eronate. Cei nemulţumiţi însă ar trebui să se adreseze la sursa de bază.
I.L.: De fapt, Expresul.com face un bine pentru cei interesaţi, căci pe site sînt plasate toate materialele ce se referă la Ungheni. Astfel, acestora le este foarte simplu: accesează Expresul.com şi găsesc tot ce se scrie şi se spune despre Ungheni.
V.H.: Aşa este.  Şi mai este ceva. Consider că internetul a avut un cuvînt greu de spus în actuala campanie electorală. Voi da exemplul alegerii primarului de Ungheni. Cred că şi-a cîştigat mulţi susţinători anume datorită internetului. De altfel, şi prima publicitate electorală pe care am plasat-o pe Expresul.com a fost una electorală. Trebuie să spun că aceasta a adunat mii de vizualizări şi peste o sută de clicuri. La ora actuală, o instituţie fără site este la fel cum ar fi şi fără adresă.
I.L.: Să revenim la Expresul.com. Foarte multe ştiri de pe site au fost preluate de mass-media din Chişinău şi chiar din România.
V.H.: Da, cred că peste 80% din ştirile ce ţin de Ungheni au fost preluate anume de la noi. Este vorba de cele publicate în „Expresul de Ungheni” şi plasate ulterior pe Expresul.com. Sîntem deja o sursă credibilă. Expresul.com este primul site din afara Chişinăului care a transmis trei scrutine electorale on-line. Noi primii am dat vestea despre alegerea primarului de Ungheni, la doar o oră de la închiderea urnelor. Noi am început „epopeea” Bodrugilor de la Condrăteşti. Noi oferim atît citirorilor noştri, cît şi instituţiilor media din Moldova informaţie veridică şi actuală. Putem afirma sus şi tare că şi datorită Expresului.com imaginea Ungheniului în republică a avut de cîştigat. Sînt foarte multe lucruri bune care au fost promovate în întreaga republică, datorită nouă. În plus, tot mai multe instituţii apelează deja la noi cu rugămintea de a fi ajutate pentru crearea sau întreţinerea site-urilor lor. De aceea a fost angajată şi o persoană care are grijă în permanenţă de site. Astfel, avem minimum cinci ştiri pe zi plasate pe site. Sînt unele agenţii de ştiri care nu au atîtea.
I.L.: Deci, site-ul este de perspectivă, ţine de viitor.
V.H.: De ce de viitor? E deja prezentul. Dacă pînă nu demult era suficient să ai un site, acum este  important să ai şi conţinut de calitate, care poate fi găsit uşor de către consumator. Aici deja e vorba de experienţă, de profesionalism. Noi le avem şi putem oferi consultanţă şi chiar servicii în domeniul design-ului, dar şi al creării sire-urilor. Totodată, răspîndim informaţia pe reţelele de socializare, ceea ce devine, în ultimul timp, o afacere întreagă.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *