Până unde funcționează platforma Egradinita.md și când intervine corupția
Platforma online Egradinita.md a fost creată pentru a facilita înmatricularea copiilor la grădinițele din mun. Chișinău, dar și pentru a elimina „taxele în plic” pe care le plăteau părinții. Însă după șase ani de la lansarea sistemului, taxele informale continuă să se achite. Unii părinți recurg la această practică când insistă să-și înscrie copilul la o grădiniță anume, alții pentru că se pomenesc în imposibilitatea de a face față sistemului.
Maria R. a depus cerere pe site-ul Egradinita.md imediat după nașterea copilului. Cererea a fost acceptată în câteva zile însă, după trei ani, atunci când copilul urma să meargă deja la grădiniță – tăcere. Din discuțiile cu alte mămici, a înțeles cum funcționează, de fapt, sistemul. „Unele mămici au fost contactate de către administrația grădiniței. Au fost chemate la o întâlnire cu șefa, li s-a arătat grupa, dar li s-a spus că trebuie să contribuie la reparație”, povestește Maria. În cele din urmă, ea a decis să depună cerere la altă grădiniță, dar acolo… aceeași poveste. „Nu voi spune numărul grădiniței. Am ajuns acolo prin relații, apoi personal cu un plic, în care erau 50 de euro. Lunar achităm câte 150 de lei ca să asigurăm copilașii cu șervețele și alte lucruri necesare”.
Nu a întâmpinat probleme la înregistrarea pe Egradinita.md nici Tatiana M., o altă mămică din capitală. Însă atunci când copilul trebuia să meargă la grădiniță, i s-a răspuns că nu sunt locuri. A găsit un loc departe de adresa sa de reședință, după ce a bătut la poarta mai multor instituții. Între timp, a aflat cu stupoare că în grădinița de lângă casă sunt aduși copii care nu locuiesc în acest sector. „Grădinița este renovată complet, însă aici ajung doar „cei aleși”. Deoarece nu sunt sume mari de achitat ca la grădinițele private, ea este foarte solicitată. Cei care stau în rând pe sector nu ajung să meargă la această grădiniță de stat”, spune dezamăgită femeia.
„Copiii trebuie înscriși conform listei, dar nu arbitrar… în funcție de plicuri”
Platforma Egradinita.md a fost creată pentru a exclude comunicarea directă a părinților cu administrația grădinițelor, însă „acest sistem a fost schimonosit în așa fel încât el practic a adus părinții față în față cu administrația instituțiilor la etapa cea mai importantă, când se formează grupele”, consideră Ala Revenco, co-fondatoarea asociației obștești „Părinți solidari”. Potrivit ei, transparență există la etapa de înscriere a copiilor, dar nu și la formarea grupelor.
„Pentru a remedia problema, autoritățile responsabile trebuie să readucă în funcțiune varianta inițială a platformei, adică să asigure transparență pentru întreg procesul de înmatriculare a copiilor, de la depunerea cererii până la formarea grupelor când părinții sunt informați să prezinte actele într-un anumit termen. Atunci copiii vor fi înmatriculați la grădiniță conform listei de așteptare, dar nu arbitrar, cu plicuri sau „înțelegeri”. Așa a funcționat sistemul inițial”, opinează A. Revenco.
Direcția Educație afirmă că nu există plângeri
Solicitați să comenteze situația raportată de unii părinți din Chișinău, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au comunicat că problema nu ține de competența instituției. „În atribuțiile Ministerului intră elaborarea documentelor de politică educațională. Dacă părinții se confruntă cu acte de corupție în instituțiile de învățământ, ei sunt în drept să sesizeze organele competente”, spune Maria Vrânceanu, consultantă principală la Direcția politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții de la MEC. Ea a remarcat că responsabilitatea le revine celor de la Direcția generală municipală educație, tineret și sport (DGETS), care au creat platforma Egradinita.md și au elaborat regulamentul.
La rândul său, șeful DGETS, Andrei Păvăloi, afirmă că în ultimii doi ani nu au fost înregistrate plângeri privind funcționarea platformei online. „Înscrierea copiilor la grădinițe se face prin platformă conform sectorului, în cadrul normei legale. Părintele aduce dosarul fizic când copilul deja este înmatriculat conform vizei de reședință și a listei. Înmatricularea copilului se face de la 2-3 ani, în funcție de instituție și de numărul de locuri disponibile. Iar dacă există anumite probleme, acestea nu sunt generate de platformă, dar de părinți. Avem nemulțumiri din partea părinților că nu pot înmatricula copilul la grădinița dorită, deoarece locuiesc în alt sector sau nu au viză de reședință în mun. Chișinău”, adaugă A. Păvăloi.
De menționat că pe platforma Egradinita.md, părinții pot accesa compartimentul – „Raportează un abuz”, unde pot informa autoritățile despre încălcări. Conform informațiilor de pe site, de la începutul acestui an au fost depuse 12.490 de cereri de înscriere a copiilor la instituţiile de educație preșcolară din mun. Chișinău.
Victoria Popa, reporteră, Asociația Presei Independente (API)
Acest material este elaborat cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Opiniile exprimate reprezintă opinia autorilor și nu reprezintă neapărat poziția finanțatorilor și a GIZ. Finanțatorii și GIZ nu influențează în nici un fel selectarea subiectului materialului.
Lasă un răspuns