După 6 luni, 4 copii mici din Ungheni au fost reintegrați în familia biologică
De curând, 4 minori au fost reintegrați în familie după o perioadă de 6 luni, timp în care au fost plasați în serviciul Asistență Parentală Profesionistă. Și asta după ce, în plină iarnă, locuința a fost deconectată de la gaze naturale, din motiv că se acumulaseră datorii, iar femeia, fiind mamă solitară, nu făcea față situației complicate în care se pomenise.
Astfel, de comun acord cu atoritățile, mama a solicitat ca, pe o perioadă de timp, copiii să fie plasați în serviciu, ca ea să poată să se pună pe picioare. „Consider că, ea – mama, este o victimă a unui sistem. A crescut și ea într-o familie monoparentală. Fiind doar cu mama, nu a primit, la rându-i, suficientă grijă și, respectiv, copilăria ei a fost marcată de anumite lipsuri. Astfel, ea reproduce ceea ce a văzut în familia ei. În lipsa unor deprinderi materne și a instinctului de protecție, ea proiectează asupra copiilor ei, același comportament care i-a fost oferit la rându-i”, ne spune Veronica Caliga, specialist probleme sociale și protecția copilului la Primăria municipiului Ungheni.
Mama are cinci copii, dintre care 4 sunt minori. Aceasta are 40 de ani, este aptă de muncă, însă din motiv că are datorii pe la instituții de creditare, oficial nu se poate angaja, pentru că îi va fi reținut salariul.
Cum a ajuns familia în evidența autorităților tutelare locale
Familia a fost luată în evidența autorității tutelare locale încă din 2015, ajungând în atenția acestora din motive de neglijare (alimentară, vestimentară, igienă, medicală) a copiilor. Vecinii au fost primii care au alertat autoritățile. „Mama nici nu-și dădea seama că acest comportament pe care-l manifesta față de copii nu era în normă. Ea considera că, având doar un acoperiș deasupra capului este suficient pentru creșterea și dezvoltarea copiilor”, a adăugat Veronica Caliga.
În perioada în care a fost luată în evidența autorității tutelare locale, asistentul social comunitar i-a deschis dosarul și a început lucrul cu familia. Din toate problemele identificate la acel moment, se confirmase neglijarea asupra copiilor. În locuință condițiile de trai erau insalubre, aceasta nu era privatizată, nu era conectată la căldură și la serviciile comunale.
Asistentul social comunitar împreună cu echipa multidisciplinară s-a apucat să soluționeze problemele identificate. S-a lucrat cu familia în jur de 4 ani, până în 2019, timp în care a fost a fost monitorizată.
Între timp, cu ajutorul echipei multidisciplinare, a fost privatizată locuința, după care au fost identificate resurse pentru a fi conectată la serviciile comunale. Paralel, mama a beneficiat de suport informațional și psihologic din partea specialiștilor. „Situația se îmbunătățise în familia respectivă, astfel că, am scos cazul de pe rol”, a precizat Veronica Caliga.
Greutățile și problemele apărute au făcut ca, din nou, femeia să fie luată în evidența autorităților
Femeia nu a reușit mult timp să se descurce pe cont propriu, așa că, în luna februarie 2023, asistentul social comunitar a fost înștiințat iarăși de către vecini despre faptul că, cei 4 copii sunt îmbrăcați necorespunzător timpului de afară, cerșesc de pe la vecini ceva de mâncare și trăiesc în condiții precare. „Cunoscând cazul, imediat s-a întrunit echipa multidisciplinară și s-au deplasat la locuința femeii, fiind confirmată informația parvenită de la vecini. Locuința fusese deconectată de la căldură, iar copiii stăteau în frig. Pe lângă aceasta, lipseau alimentele, copiii erau neglijați medical. Situația era una destul de complicată, iar femeia a invocat motivul că nu poate să facă față, de una singură, problemelor apărute”, mai povestește specialistaîn probleme sociale și protecția copilului. Astfel, de comun acord atât cu mama, copiii, cât și cu asistentul social și viceprimarul, a fost luată decizia ca să fie plasați copiii în serviciul social Asistență Parentală Profesionistă pe un anumit termen.
După ce copiii au fost plasați în serviciu, a fost redeschis dosarul familiei respective, s-a întrunit echipa multidisciplinară și a fost creat un plan individualizat de asistență, unde au fost stipulate acțiuni care urmau să fie întreprinse de mama cu suportul specialiștilor, pentru a reintegra copiii în familia biologică.
„Timp de 4 luni, femeia nu a fost cooperantă cu specialiștii, fie nu răspundea la telefon, fie nu o găseam acasă. Specialiștilor le-a venit foarte greu să lucreze cu ea. Deja, în ultimele două luni, personal am lucrat cu dumneaei și ea s-a arătat deschisă spre dialog. A fost invitată la diferite ședințe, a participat la discuții, am identificat resurse financiare și acțiunile noastre stipulate în plan au fost îndeplinite. Mama a început să fie destul de responsabilă și cooperantă. De asemenea, în cele 6 luni, mama a ținut în permanență legătura telefonică cu copiii, a fost chiar în vizită la ei. Am reușit să găsim resurse financiare pentru a conecta serviciile comunale. În planul de acțiuni am inclus, în primul rând, igienizarea locuinței, au fost procurate produse alimentare pe o durată mai îndelungată, produse igienice pentru copii. De asemenea, mama a beneficiat de suport psihologic, informațional și juridic la necesitate. În aceste condiții, am optat pentru reintegrarea copiilor în familie”, povestește Veronica Galiga.
Urmează ca familia să fie monitorizată pentru o perioadă mai îndelungată. „Mămica în cauză în permanență are nevoie de suport și monitorizare. Ea trebuie ținută în permanență în vizorul specialiștilor pentru ca situația să nu iasă, din nou, de sub control. Ea își iubește copiii, însă nu conștientizează despre modul în care ar trebui să aibă grijă de copii. Optăm pe dezvoltarea abilităților parentale și pe responsabilizarea ei”, a concluzionat specialista de la primărie.
După reintegrarea copiilor în familie, asistența socială continuă să monitorizeze familia
Odată cu reintegrarea copiilor în familie, asistența socială întocmește iarăși un plan de acțiuni post – reintegrare a familiei. Mama urmează să fie inclusă într-un program de dezvoltare a abilităților personale și parentale, unde va beneficia de suport psihologic, de informații despre modul de viață, în funcție de necesitatea ei.
„Vom reintegra copiii în școală și grădiniță, în cercuri extrașcolare pe domenii de interes. Medicul de familie colaborează cu echipa multidisciplinară și se efectuează consultări medicale ale copiilor. Familia urmează să fie încadrată încă într-un serviciu social „Sprijin familial”, care vine cu un suport financiar familiilor cu copii, pentru a preveni anumite situații de risc. Se alocă în acest serviciu câte 4000 de lei per copil. Planificăm ca din acești bani să procurăm copiilor cele necesare pentru școală, începând de la îmbrăcăminte, încălțăminte, până la rechizite. Îi vom pregăti de școală și vom urmări cum vor evolua lucrurile”, a mai menționat ea.
Timp în care au fost luați copiii din familie, mama a fost angajată, pe trei ore, în calitate de deridicătoare. Posibilitatea angajării oficiale nu este, din motiv că mama are credite și datorii la instituții creditare.
Potrivit informației oferite de către reprezentanții Direcției Asistență Socială și Protecție Familiei Ungheni, în serviciul Asistență Parentală Profesionistă sunt 71 de copii.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns