Un centimetru de apă poate deveni fatal pentru copiii mici

În timp ce sezonul estival este în toi, numărul înecurilor în rândul copiilor a crescut alarmant în întreaga lume. Pediatrii trimit un semnal de alarmă către părinți, subliniind importanța supravegherii constante a copiilor în timp ce aceștia se bucură de activitățile acvatice, transmite sanoteca.md cu referire la Healthychildren.org

Conform statisticilor, doar doi centimetri de apă într-o cădiță pentru copii sau într-o piscină gonflabilă, pot reprezenta o amenințare gravă pentru viața unui copil.

Înecul reprezintă principala cauză de deces prin în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani. Copiii mici se pot îneca într-un centimetru sau doi de apă, iar durata necesară pentru înec este de mai puțin de 2 minute. Această tragedie  poate avea loc într-un mod tăcut și neobservat.

Accesul nesupravegheat la apă reprezintă cea mai mare amenințare cu care se confruntă familiile cu copii mici.

Piscinele, căzile cu hidromasaj și spa-urile, căzile de baie, lacurile sau apa stătătoare din curțile caselor pot reprezenta pericole ascunse. Un exemplu îngrijorător este faptul că 69% din înecurile în rândul copiilor cu vârsta până la4 ani au loc în afara momentelor de înot.

Specialiștii insistă asupra importanței vigilenței constante și a supravegherii atente a copiilor în timpul activităților acvatice. În așa mod pot fi prevenite tragediile.

RECOMANDĂRI:

  • Modalități de prevenire a tragediilor prin înec

Pentru a minimiza riscul de înec și alte accidente legate de apă în rândul copiilor, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă adoptarea unui set de măsuri de protecție cunoscute sub denumirea de „straturi”.

În perioadele în care copiii nu vor înota, dar se vor afșla în preajma apei, utilizarea de bariere fizice poate ajuta la prevenirea tragicelor incidente care pot surveni în urma unor scurte momente de neatenție în supravegherea lor. În timp ce copiii se bucură de jocurile în apă și în jurul acesteia, este vitală o supraveghere atentă și constantă pentru a le asigura siguranța.

Prevenirea accesului neintenționat și nesupravegheat la apă a demonstrat că este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a deceselor prin înec în rândul copiilor mici.

  • Securizați piscina

Cercetările sugerează că împrejmuirea adecvată poate preveni mai mult de jumătate dintre înecurile copiilor mici în piscine. Indiferent de dimensiunea acestora, inclusiv piscinele mari, cele gonflabile și alte tipuri temporare, este crucial ca acestea să fie înconjurare complet de un gard pe toate cele patru laturi. Gardul ar trebui:

  • să aibă o înălțime de cel puțin 1,5 metri și să nu aibă nicio deschidere sub el sau între lamele cu o lățime mai mare de 10 cm
  • să separe complet piscina de casă
  • să aibă o poartă cu închidere și închidere automată care să se deschidă departe de piscină, cu zăvorul la cel puțin 54 de centimetri de sol

Păstrați poarta încuiată în permanență și verificați-o frecvent pentru a vă asigura că funcționează. Țineți jucăriile în afara zonei piscinei atunci când nu sunt folosite, astfel încât copiii să nu fie tentați să încerce să treacă prin gard în afara orelor de înot. De asemenea, asigurați-vă că acoperiți și încuiați întotdeauna căzile cu hidromasaj, spa-urile și jacuzzi imediat după ce le folosiți.

  • Îndepărtați sau îngrădiți alte pericole de apă din curtea din spate

Aveți grijă să împiedicați accesul copiilor la băile pentru păsări, fântânile și șanțurile de irigare sau de drenaj.

  • Goliți recipientele de apă imediat după utilizare

Nu lăsați niciodată nesupravegheat un recipient de apă umplut, cu capacul deschis. Ori de câte ori nu le folosiți, asigurați-vă că goliți complet orice lichid din recipiente precum:

  • găleți cu apă și găleți folosite pentru curățare sau vopsire
  • bazine pentru copii
  • boluri mari de apă pentru animale de companie
  • coșuri de gunoi sau de reciclare care pot colecta apă de ploaie

 

  • Blocați accesul nesupravegheat la baie

Baia poate fi un loc riscant pentru copiii mici. Aceștia se pot răsturna cu capul înainte în vasele de toaletă și în cădițele pline sau se pot frigr cu apă prea fierbinte.

  • Folosiți zăvoare de siguranță sau capace pentru clanțe pentru a ține băile închise atunci când nu sunt folosite.
  • Instalați încuietori pe capacele scaunelor de toaletă și luați în considerare scoaterea dopului de scurgere a căzii de baie atunci când nu este folosită pentru a evita umplerea căzii în cazul în care un copil deschide robinetul.

 

  • Supravegheați copilul atent și constant atunci când se află în apă și în jurul acesteia

Ori de câte ori copilul dumneavoastră cel mic se află în apă sau în apropierea ei, acordați-i toată atenția. Este important să evitați să faceți orice lucru care ar îngreuna concentrarea, cum ar fi utilizarea telefonului mobil, efectuarea de lucrări de grădinărit sau consumul de alcool.

  • Folosiți supravegherea prin atingere în apă sau în apropierea acesteia

Academia Americană de Pediatrie recomandă să rămâneți la o distanță de un braț, oferind o supraveghere tactilă constantă, indiferent dacă este timpul de baie sau de înot. Cele mai multe înecuri ale copiilor în interiorul casei au loc în căzi de baie, de obicei atunci când adulții nu îi supraveghează în mod corespunzător.

Atunci când mergeți la mare, la piscină sau la lac, intrați în apă cu copilul dumneavoastră mic, iar dacă trebuie să ieșiți din apă, luați copilul cu dumneavoastră, chiar dacă sunt prezenți salvamari.

  • Desemnați un „supraveghetor al apei”

Mai ales în timpul petrecerilor sau picnicurilor la piscină sau la lac, când este ușor să fii distras, desemnați un „observator al apei” care să fie mereu cu ochii pe copil. Faceți cu rândul, transmițând un cartonaș de observator al apei următorului adult responsabil după un timp stabilit (de exemplu,15 minute).

  • Folosiți veste de salvare în apropierea lacurilor și râurilor

Copiii ar trebui să poarte întotdeauna veste de salvare atunci când se află în, pe sau în apropierea lacurilor, râurilor,etc. Copiii și alte persoane care nu au abilități solide de înot ar trebui, de asemenea, să poarte veste de salvare atunci când se află la o piscină sau într-un parc acvatic.

Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în fiecare an, în Europa se înregistrează peste 5.000 de decese cauzate de înec, în timp ce la nivel global numărul acestora ajunge la 388.000. Înecul este clasificat ca fiind a treia cauză principală de mortalitate infantilă accidentală în întreaga lume.

Expresul.md 

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *