Circa 400 de persoane se află, în permanență, în evidența Biroului de Probațiune Ungheni

În evidența Biroului de Probațiune Ungheni se află, în permanență, în jur de 400 de persoane condamnate sau sancționate. Aproximativ 70% dintre aceștia, sunt persoane condamnate la muncă neremunerată în folosul comunității, a menționat Irina Șișcanu, șefa Biroului de Probațiune Ungheni în cadrul Ședinței comune de lucru a președintelui raionului și reprezentantului Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

Potrivit dânsei, majoritatea sancțiunilor sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității au fost aplicate pentru conducerea în stare de ebrietate a unui mijloc de transport, aplicarea actelor de violență în familie, pentru furt și pentru consum sau păstrare de droguri.

„Anul trecut au fost executate 600 mii 880 ore, iar până în luna iulie, anul curent, au fost executate deja 18 mii 790 de ore de muncă neremunerată. Suntem pe locul I, după Chișinău, duă numărul celor mai multe ore executate de muncă neremunerată”, a menționat Irina Șișcanu.

În 2022, printre cei care au executat orele de muncă neremunerată au fost 36 de femei, 255 de bărbați și 2 minori, iar în primul semestru al acestui an – 19 femei, 138 de bărbați și 3 minori.

De asemenea, șefa Biroului de Probațiune a ținut să evidențieze cele mai importante proiecte sociale care au fost realizate în anul precedent, cu implicarea persoanelor condamnate la muncă neremunerată. Subiecții probațiunii au fost antrenați în diferite activități în folosul grădinițelor, instituțiilor culturale, cum ar fi lucrări de reparație și renovare, amenajarea parcurilor, dar și demolarea Secției Narcologie din cadrul Spitalului Raional Ungheni, renovarea clădirii serviciului specializat pentru victimele violenței sexuale, înființat în cadrul proiectului EVA, dar și Secția Pediatrie din cadrul Spitalului raional.

„Țin să menționez că, munca neremunerată în folosul comunității este executată de diferite de categorii de persoane, de la oameni simpli, până la persoane cu funcții de conducere, cum ar fi primari sau chiar preoți”, a subliniat ea.

În prezent, munca neremunerată în folosul comunității se stabilește ca pedeapsă penală pe un termen de la 60 la 240 de ore, iar în calitate de sancțiune contravențională de la 10 la 60 de ore și este executată de la 2 la 4 ore pe zi. „La solicitare, condamnatul poate executa până la 8 ore pe zi, dar nu mai mult”, a concretizat ea.

Pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii se execută la obiecte cu destinaţie socială de la locul de trai al condamnatului. Obiectele cu destinație socială sunt stabilite de Birourile de probațiune, de comun acord cu autoritățile administrației publice locale.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *