Recent, la Ungheni, a fost lansat un studiu privind piața forței de muncă
Raionul Ungheni a fost ținta unui studiu privind piața forței de muncă, elaborat în cadrul proiectului „O șansă pentru a fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate”, implementat de Asociația Obșteașcă Asociație de Educație Civică „Viitorul Începe Azi”, cu asistență tehnică oferită de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, raionul Ungheni se situează pe locul al 4-lea după numărul populației stabile, cu un număr aproximativ de 115.500 de persoane, care aveau reședința oficială în raionul Ungheni, în anul 2022.
Notă: Datele privind numărul populației și al forței de muncă din raionul Ungheni au fost luate exclusiv din informațiile disponibile în banca de date și în alte surse oficiale ale Biroului Național de Statistică (BNS).
Ca și alte regiuni din țară, raionul Ungheni este supus unor procese migraționale active, fapt care, a condus la emigrarea unei părți importante a populației, în special a celei apte de muncă. Parte a fluxurilor migraționale au fost cetățenii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani. 44% din această categorie de vârstă sunt antrenați în procese migraționale, aspect care are un potențial negativ asupra raionului atât din perspectiva economică, cât și socială.
În raionul Ungheni există minimum 37.000 de cetățeni, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici nu sunt antrenați în procese migraționale. Circa 7.500 din ei sunt tineri cu vârsta între 15 și 21 de ani, care fie își fac studiile, sau nu pot activa din motive de sănătate. Potrivit datelor oferite de Agenția Oficiul Forței de Muncă Ungheni, în primele 9 luni ale anului 2022, au fost înregistrate oficial 590 de persoane ca și șomeri, dintre care doar 96 au fost încadrate în câmpul muncii. Conform datelor oficiale, în raionul Ungheni sunt circa 500 de locuri vacante.
Conform informației prezentate în studiu, numărul populației emigrante a constituit, în anul 2022, 29.600 de cetățeni, cifra fiind dedusă cu ajutorul datele publicate de BNS, și anume diferența dintre populația cu reședință oficială (populația stabilă, 115.500 cetățeni) și populația care locuiește de facto în raion (populația cu reședința obișnuită, 85.900 de cetățeni).
Conform estimărilor, în raionul Ungheni, din cele 85.900 de persoane care locuiau de facto în raion, 32% erau în cele două orașe din Ungheni și Cornești, iar 68% din populație – în localitățile rurale.
Realizarea acestui studiu a fost o adevărată provocare pentru autorul studiului. „Această cercetare a fost una dintre cele mai dificile pe care le-am realizat până în prezent, deoarece asemenea tip de cercetări nu există în Republica Moldova. Practic, am realizat de la zero, fără să am careva modele după care să mă conduc, sau vreo metodologie”, a recunoscut Denis Zacon, consultant, cercetător în domeniul social, dar și autorul studiului.
Todotată, dânsul susține faptul că studierea efectivului forței de muncă este importantă pentru planificarea instituțională, mai ales pentru că oferă o imagine de ansamblu asupra pieței forței de muncă din regiune. Aceasta poate ajuta autoritățile locale să ajusteze unele decizii cu privire la modul în care pot sprijini dezvoltarea economică și creșterea de locuri de muncă în regiune.
„Acest studiu este unul destul de bun, mai ales pentru organizațiile finanțatoare, pentru că ne oferă o imagine despre ceea ce se întâmplă în raionul Ungheni”, a menționat și Veaceslav Bulat, manager Proiect PNUD Dezvoltare locală EU4Moldova: Regiuni – cheie.
Rezultatele cercetării sunt adresate autorităților publice locale, Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni, instituțiilor profesionale de învățământ din Ungheni, investitorilor, donatorilor, organizațiilor societății civile și altor actori interesați de domeniul ocupării forței de muncă din raionul Ungheni și pot servi drept suport analitic pentru formularea unei viziuni asupra situației forței de muncă.
Lasă un răspuns