Tot mai mulți moldoveni sunt victime ale accidentelor de muncă
În 2022, în total 518 moldoveni au devenit victime ale accidentelor de muncă, astfe că 30 de persoane au decedat după ce s-au accidentat la locul de muncă.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în municipiul Chișinău au fost înregistrate cele mai multe victime – 326 de persoane avînd de suferit în urma accidentelor la muncă. 37 de persoane s-au accidentat la Bălți și cîte 12 în Găgăuzia, raionul Ialoveni, raionul Ungheni și raionul Cahul, transmite noi.md.
Majoritatea accidentelor, 127, s-au produs în sectorul industrial. În sectorul administrației publice și apărare și asigurărilor sociale obligatorii au fost raportate 92 de accidente. În domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor s-au înregistrat 78 de accidente la locul de muncă.
De menționat că pe 28 aprilie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Securității şi Sănătății în Muncă. Aceasta a fost desemnată de către Organizația Internațională a Muncii și este dedicată promovării prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
„Anul acesta explorăm tema unui mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu fundamental și drept la locul de muncă”, spun specilaiștii de la Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni.
Totodată, specialiștii Agenției Națională în Sănătate Publică vin cu următoarele recomandări pentru angajatori privind securitatea și sănătatea în muncă a muncitorilor:
- Asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariați, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare inclusiv acordarea cu utilaj necesar standardizat cît și echipamente de protecție individuală precum: a) echipamente pentru protecția ochilor, feței, capului și membrelor; b) echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime; c) echipamente împotriva zgomotului; d) dispozitive pentru protecție respiratorie; e) dispozitive pentru protecție radiologică etc..
- Efectuarea atestării locurilor de muncă în conformitate cu prevederile legislației în vigoare în scopul prevenirii cazurilor de boli profesionale și accidentelor în muncă în rândul angajaților;
- Crearea locurilor de muncă sănătoase prin acordarea serviciilor de instruire, educație și aprovizionarea cu materiale informaționale referitoare la securitatea și sănătatea la locul de muncă.
- Respectarea și crearea condițiilor necesare în oferirea angajaților a unei culturi a regimului alimentar și de odihnă sănătos.
Lasă un răspuns