Mare atenție la vopseaua pentru ouă! Aceasta are nu mai puțin de 32 de substanțe chimice

Sursa foto: retetelemeledragi.com

Ouăle roșii sunt un simbol important în religia creștin-ortodoxă și nimeni dintre noi nu își poate imagina sărbătorile de Paști fără acest aliment pe masă, scrie agora.md. 

Experții atrag atenția cu privire la coloranții periculoși pe care îi conține vopseaua de ouă din comerț, care are nu mai puțin de 32 de substanțe chimice.

Dacă citești eticheta unui de plic cu vopsea de ouă vei găsi următoarele ingrediente: 

  • Tartrazina (E102) – dă culoarea galbenă – E 102 a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.
  • E110 – culoarea galben-oranj – Nu se consideră a avea restricții dietetice. Totuși, atenție la originea acestui colorant, care este un derivat sulfonat al colorantului Sudan I, un mutagen și cancerigen de categoria 3, interzis ca și colorant alimentar în uniunea europeană din 1995.
  • E122 – azorubină – colorant roșu – Deoarece este un colorant azoic, azorubina poate crea intoleranţă la persoanele intolerante la salicilaţi. Este un eliberator de histamină, şi poate intensifica simptomele astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215 poate favoriza hiperactivitate la copii (sindromul ADHD).
  • E 133 – conferă culoarea albastră – Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici obţinut din gudron de huilă. Efecte secundare: unele persoane acuză reacţii alergice, NU este recomandat copiilor hiperactivi, nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
  • HT (E 155) – brun – Este folosit pentru a înlocui cacao sau caramel ca colorant. A fost aprobat pentru utilizare de către Uniunea Europeană. Este interzis în Australia, Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Norvegia, Suedia, Elveția și Statele Unite.

Vopselele pentru ouăle de Paște pot fi toxice pentru organism, deoarece sunt obținute industrial, din coloranți artificiali. Se recomandă să utilizați mănuși pentru a evita contactul direct cu vopseaua. Spălați bine ouăle și folosițile doar pe cele proaspete.

În cazul în care vopseaua din comerț nu te încântă, poți apela cu încredere la câteva metode naturale care vor colora ouăle de Paște la fel de frumos.

Cele mai des folosite alimente ce oferă culori naturale:

  • Sfeclă (roșu/roz/maro): 1 sfeclă mare, tăiată cubulețe + 2 căni de apă
  • Varză roșie (albastru): ½ varză rosie, feliată + 2 căni de apă
  • Coji de ceapă roșie (portocaliu intens/maro): coajă de la 4 cepe mari + 2 căni de apă
  • Turmeric (galben): ¼ de cană de turmeric proaspăt feliat sau 2 linguri de turmeric uscat + 2 căni de apă
  • Afine (gri/albastru): 2 căni de afine congelate + 2 căni de apă (nu-l fierbeți această conbinație. Lăsați la infuzat!)
  • Morcovi (portocaliu/galben): 3 morcovi mari, feliați + 2 căni de apă
  • Spanac sau pătrunjel (verde): 2 căni de spanac sau 1 legătură de pătrunjel + 2 căni de apă
  • Coji de ceapă galbenă (portocaliu): coajă din 4 cepe mari + 2 căni de apă
  • Cafea (maro): 2 cești de cafea preparată tare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *