Foto/ ”Nunta ca la Măcărești” a fost jucată la Moldexpo
În perioada 6 – 8 aprilie, reprezentanții comunei Măcărești au participat la expoziția Tourism & Travel Expo, organizată la CIE ”Moldexpo”.
În cadrul expoziției a fost organizat și festivalul-concurs ”Casa Părintească”- destinație turistică, unde au fost prezentate standuri decorate în stilul ”Casa Mare”. Gospodinele din comuna Măcărești au ales să prezinte gastronomia locală, de la pâine ritualică până la bunătăți sărate și dulci, care au fost evaluate după gust, design și estetică.
”Pentru prima dată am participat la acest Festival și cu această ocazie vrem să aducem mulțumiri tuturor pentru această oportunitate. În cadrul standului, ”Casa Mare” am reușit să prezentăm și să amenajăm, așa cum facem la Măcărești și Frăsinești. Expoziția de artizanat, meșteșugărit și gastronomie tradițională a fost prezentată atractiv cu oferirea posibilităților de degustare a bucatelor și băuturilor făcute de gospodinele și gospodarii din comuna Măcărești”, a menționat Aliona Buraga, directoarea Casei de Cultură din Măcărești.
În ultima zi a concursului, ansamblul de dansuri populare pentru maturi ”Lunca Prutului” din Măcărești, acompaniat de Grupul de lăutari de la Palatul de Cultură din Ungheni, au prezentat obiceiul ”Nunta ca la Măcărești”.
”Mă bucur că am putut impresiona nu doar turiștii moldoveni, dar și pe cei internaționali cu un program cultural-artistic teatralizat realizat în baza tradițiilor populare ”Nunta ca la Măcărești”. Această expoziție ne-a arătat dorința și efortul depus de consăteni în promovarea patrimoniului cultural material și imaterial al Comunei Măcărești”, a mai adăugat Aliona Buraga.
Menționăm că raionul Ungheni a fost repezentat de către producătorii/prestatorii locali – Crama Mircești, Bahmut Club, Vinăria Ungheni și de comuna Măcărești. Aaceștia au fost vizitați de către reprezentanți ai Ministerului Culturii, Agenției de Investiții, Moldexpo, USAID, ANTRIM, APIT, mai multor județe din România, unui șir de prestatori de servicii turistice și mulți vizitatori.
La festival au fost înscriși, în total, 12 participanți, reprezentat de producători autohtoni și inițiative de valorificare a caselor tradiționale vechi, renovate și puse în serviciul turistic, transformate în pensiuni sau muzee locale. Modalitățile de promovare au inclus elemente de folclor, bucătărie tradițională, obiecte de artizanat, tot ceea ce reprezintă tezaurul cultural, moștenit de la străbuni.
Consiliile raionale înscrise în concurs au fost: Cahul, Călărași, Criuleni, Glodeni, Ialoveni, Nisporeni, Râșcani, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Ungheni și UTA Gagauzia.
Sursa foto: Primăria Măcărești
Gabriela Boxan
Lasă un răspuns