”Melodia mâinilor dibace” – un serviciu de bibliotecă ce le unește pe mai multe femei de la Temeleuți
Îmbrăcate în cămășile cu altiță cusute chiar de mâinile lor și aducând cu sine lucrări brodate și croșetate cu multă iscusință, zece femei de la Temeleuți și-au dat întâlnire în recent la bibliotecă din sat, participând la o „șezătoare”.
Bibliotecara Ana Liubovici spune că acum șase ani, când a fost lansat Serviciul de bibliotecă ”Melodia mâinilor dibace”, cele 19 femei venite din toate colțurile satului, nu mânuiau cu atâta iscusință arta cusutului. Acum însă, urmărindu-le, pierzi urma acului și a aței din mâinile lor, care șerpuiesc armonios prin pânza țesută, lăsând în urmă cruciulițe, linii și felurite alte ornamente care de care mai colorate și mai frumoase. Dibăcia meșterițelor a luat amploare, iar tehnicile pe care le aplică s-au diversificat și fură toate privirile iubitorilor de vechile meșteșuguri. ”Femeile care vin aici la bibliotecă mai uită de grijile casei, socializează, fac glume, analizează cărțile și noutățile citite, dar și cântă”, remarcă Ana Liubovici.
La ”șezătoare” meșterițele au brodat, au croșetat și au tricotat cu și mai multă râvnă decât oricând. ”Lucrul merge mult mai bine când se și cântă”, și-au zis temeleuțencele, așa că au prins a doini, a lucra cu firele și a povesti despre arta care le alină dorurile.
Ana Liubovici ne-a mărturisit că serviciul de bibiotecă a fost inițiat anume din dorința de a face ceva pentru a prelua și a transmite mai departe portul național, tradițiile, dar și unele tehnici specifice locului. ”La Temeleuți au apărut în ultima vreme elemente create exclusiv de brodezele de pe loc. Un exemplu în acest sens este broderia netedă care ne definește, sau unele ornamente croșetate ce ”s-au născut” din imaginația câtorva femei din localitate”, ne-a declarat bibliotecara care se numără printre cele mai iscusite meșterițe din sat, purtând o cămașă cu altiță de toată frumusețea, pe care, de altfel, și-a cusut-o singură.
Bucățile de țol țesute de mâinile meșteriței Liuba Tcaci, în vârstă de 72 de ani, au fost admirate de toată lumea venită la bibliotecă, iar ideea de a readuce la viață și arta țesutului a încolțit în inimile celor 10 meșterițe. Mai ales că muzeul din sat păstrează la loc de cinste și niște stative vechi care pot fi folosite și azi.
Doina Chicu
Lasă un răspuns