FOTO / Chef și voie bună la Măcărești, cu ocazia Zilelor Comunei
Duminică, 28 august, la Măcărești a avut loc prima ediție a Zilelor Comunei. Evenimentul a întrunit în sine 3 sărbători: Ziua Independenței Republicii Moldova, Ziua Limbii Române și cea de-a 3- ia, Sărbătoarea Comunei Măcărești, sub genericul „Cânt și joc ca-n sat la noi”, cu prilejul marcării celor 525 de ani de la prima atestare documentară a localității.
Prezent la eveniment, Alexandru Șișcanu, primarul interimar al comunei Măcărești. A menționat că acest eveniment a fost o hotărâre a consiliului local și s-a decis ca să fie sărbătorit în ultima duminică a lunii august. De asemenea a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți locuitorii din comună și le-a dorit sănătate, bucurie, bunăstare, fericire și prosperitate.
„Îmi doresc ca această sărbătoare să devină o tradiție să nu se oprească la prima ediție. Și aș vrea ca pe parcurs să devenim mai buni unul cu altul și să fim mai responsabili față de comună și de țara noastră”, mai adăugat dânsul.
La rândul său, Andrian Cheptonar, deputat în parlamentul Republicii Moldova, a spus că „Este o onoare deosebită să mă aflu aici, mă bucur că la acest frumos eveniment participă toată lumea de la mic la mare. Iar Evenimentul de astăzi ne arată că Măcăreștiul este o localitate cu perspectivă și sunt încântat că avem o asemenea comună în raionul Ungheni”.
La acest eveniment au fost prezenți și oaspeți de onoare de peste Prut. Cum ar fi primarul comunei Cozmești, Iași, localitatea cu care Măcăreștiul este înfrățit din anul 2016. Directoarea școlii gimnaziale din Prisăcani, Iași cu care Liceul Teoretic „Elada” are proiecte de colaborare, parteneriate și activități comune începând cu anul 2008. De asemenea au fost prezenți și preoții din satul Frăsinești și Măcărești care eu binecuvântat evenimentul.
Sorina Păduraru, coordonatoarea proiectului „Cultură și civilizație pe ambele maluri ale râului Prut”. A venit cu un mesaj de felicitare și a spus că „Mă bucur să mă aflu pe malul stâng al Prutului. Dar mă întristează faptul că a trebuit merg atâta drum și să stau la vamă, când aș fi putut să trec podul peste Prut și să fiu în câteva minute la dumneavoastră”.
În cadrul acestui eveniment a fost organizată o expoziție de tradiții și obiceiuri locale intitulată „Casa Mare”. De asemenea toți cei prezenți au avut posibilitatea de a-și delecta papilele gustative cu bucate tradiționale, iar auzul cu un concert la care au participat ansambluri locale de dansatori, vocaliști și fluieriști.
De asemenea, a fost și o expoziție de tehnică și mijloace speciale din dotarea Poliției de Frontieră. Atât localnicii cât oaspeții de onoare ai comunei au admirat autovehiculele, echipamentul de serviciu, precum și demonstrații de dresaj canin cu participarea patrupedului Colin.
Copii au fost fost foarte entuziasmați de echipamentul poliției de frontieră, au probat binoclurile, vestele antiglonț și chiar cătușele. Iar, Colin, câinele de serviciu, a reușit să capteze atenția celor mici prin abilitățile sale de ascultare activă și îndeplinire exactă a comenzilor primite din partea chinologului.
Evenimentul a culminat cu hora satului.
Menționăm că comuna Măcărești este o comună din raionul Ungheni, Republica Moldova. Este formată din satele Măcărești (sat-reședință) și Frăsinești. Iar prima atestare documentară a localităţii a fost în anul 1497.
Gabriela Boxan
Lasă un răspuns