Crește indemnizația pentru îngrijirea copilului, dar se micșorează vârsta. Părinții vor putea să aleagă

Imagine simbol, sursa: unica.md

Parlamentul a semnat un proiect de lege privind mărirea indemnizațiilor pentru copii. Noul proiect presupune: acordarea indemnizației până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului, mărimea acesteia va fi de 90% din venitul unuia dintre părinți.

De fapt, acesta va permite persoanei asigurate, care stă în concediul de îngrijire a copilului să aleagă una dintre cele trei opțiuni propuse:

Până la împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni, mărimea indemnizației va fi de 90% din venitul unuia dintre părinți. După 1 an și 2 luni și până la vârsta de 3 ani, indemnizația de creștere a copilului nu se va mai acorda.

De la data acordării concediului de îngrijire a copilului și până la vârsta de 2 ani și 2 luni, indemnizația va fi împărțită în două etape. Primele 12 luni indemnizația va fi de 60%, iar celelalte 12 luni va constitui 30%. După 2 ani și 2 luni până la vârsta de 3 ani indemnizația nu va fi acordată.

Până la vârsta de 3 ani, pe toată perioada concediului de îngrijire a copilului vor fi acordate 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil.

O dată ce părinții au ales una dintre aceste opțiuni, ulterior aceasta nu mai poate fi modificată.

De indemnizație pot beneficia opțional la cerere: mama sau tata, bunicul, bunica, o altă rudă care se ocupă de nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tutorele, dacă sunt persoane asigurate și îndeplinesc condițiile de realizare a stagiului de cotizare.

Legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: parlament.md

Editor: Gabriela Boxan 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *