La Zagarancea a fost inaugurat un depozit frigorific, primul de acest gen în regiune
La Zagarancea a fost construit un depozit frigorific cu o capacitate de peste 1000 de tone. Acest lucru a fost făcut cu ajutorul unui grant oferit de Banca Mondială, prin programul MAC-P,a fost obținută o linie de credit de la Banca Europeană de Investiții, prin proiectul Livada Moldovei și aportul propriu al beneficiarilor.
Beneficiarul proiectului este Cooperativa de Întreprinzători ”Darurile Daciei” din raionul Ungheni, înființată în anul 2020 de 5 producători agricoli, care sunt și membri ai Agendei Naționale de Business. Construcția depozitului frigorific a dus la crearea a 20 de noi locuri de muncă, atât în depozit, cât și pe linia de ambalare.
Frigiderul este deosebit de util producătorilor agricoli care își pot păstra fructele în condiții de siguranță de la 3 săptămâni în cazul cireșelor sau vișinelor și până la 7 luni în cazul merelor.
Depozitul are 2 camere de prerăcire și 10 camere de păstrare cu instalații de umidificare, unde temperatura poate ajunge până la minus 3 grade Celsius. În caz de nevoie, coridorul poate fi de asemenea refrigerat. Circuitul frigorific este dotat cu sistem de monitorizare de la distanță, care permite și modificarea unor parametri de păstrare.
Secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, a subliniat importanța unor astfel de proiecte pentru agricultura Moldovei și a îndemnat beneficiarii să mai aplice pe viitor și la alte programe de finanțare.
Administratorul Cooperativei de Întreprinzători ”Darurile Daciei”, Vitalie Bulgac, a vorbit despre cum a apărut ideea construirii frigiderului și felul în care, cu sprijinul partenerilor externi de dezvoltare, a fost pus în practică. El a adăugat că producătorii agricoli au în continuare nevoie de sprijin și că în agricultură există potențial de creștere.
Expertul Agendei Naționale de Business, Igor Munteanu, a vorbit despre oportunitățile pe care le oferă agricultorilor și mediului de afaceri din Moldova acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Consultantul Maxim Pocaznoi a prezentat proiectul și a vorbit despre rezultatele programului MAC-P, recent încheiat.
Directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc, a vorbit despre subvențiile acordate agricultorilor și despre necesitatea susținerii activității din domeniu.
La rândul său, directorul general al Agenției de Investiții, Stelian Manic, a subliniat importanța sprijinului statului pentru promovarea exporturilor, inclusiv a celor de produse agricole.
Președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România, Constantin Vieru, a vorbit despre oportunitățile de colaborare ce se deschid pentru agenții economici din Republica Moldova și a oferit sprijin pentru strângerea relațiilor cu mediul de business din România.
Șeful Direcției Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Ungheni, Viorel Scutari, a salutat investiția făcută la Zagarancea și și-a exprimat speranța că acest obiectiv economic va contribui la dezvoltarea sectorului agricol din raion.
Primarul din Zagarancea, Vasile Gaviuc, a lăudat inițiativa producătorilor agricoli și a subliniat că în actualul context economic astfel de investiții făcute în sectorul agricol duc la crearea de locuri de muncă.
Președintele Asociației Patronale Asociația Producătorilor Agricoli Ungheni, Edvard Bulgac, care este și membru al Agendei Naționale de Business, a vorbit despre importanța asocierii și a făcut apel la agenții economici să înțeleagă că doar împreună pot reuși să depășească obstacolele și să rezolve problemele întâmpinate. Rezultatele propuse pot fi atinse mult mai repede și mai eficient atunci când producătorii lucrează împreună, a adăugat el.
Sursa: Agenda Națională de Business
Lasă un răspuns