Conferință de totalizare: Comunitățile din Ungheni împuternicite să prevină violența față de copii
Proiectul „Creșterea rezilienței comunitare în abordarea violenței față de copii”, implementat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a ajuns la final. Iar joi, 19 mai, la Ungheni, a avut loc conferința de totalizare a proiectului.
„Noi ne-am propus să realizăm un proiect care să consolideze, să împuternicească comunitățile din raioanele Ungheni și Cahul în ceea ce privește creșterea rezilienții copiilor și a comunităților față de fenomenul de violență în bază de gen și violența împotriva copiilor”, a subliniat, din start, Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, expertă în protecția copilului, după care a venit cu o prezentare a contextului, scopului, obiectivelor și rezultatelor proiectului EVA.
Conferința a adunat experți, practicieni, reprezentanți ai autorităților, parteneri de implementare din raionul Ungheni, care au împărtășit din practicile bune și rezultatele obținute pe parcursul proiectului, contribuind astfel la efortul comun în prevenirea şi combaterea violenței față de copii.
„Pentru mine este importantă această conferință, deoarece în cadrul proiectului EVA organizăm activități care, pe de o parte promovează egalitatea de gen, iar pe de altă parte sunt activități care țintesc prevenirea violenței față de femei și copii. Iar activitățile pe care le-ați țintit în cadrul proiectului vin să adune toți actorii școlari: pe de o parte sunt cadrele didactice, pe de alta parte sunt copiii, dar și părinții care sunt implicați în educația copiilor”, a menționat Laura Grecu, reprezentantă UN Women, după care a mai adăugat: „Sper că activitățile realizate de CNPAC în cadrul proiectului ne vor ajuta în continuare să prevenim violența față de copii în școală, iar profesorii vor aplica Politica de Protecție a Copilului și părinții vor educa copiii într-o manieră pozitivă”, a mai adăugat ea.
Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni a subliniat faptul că proiectul respectiv a venit în raionul Ungheni nu pe teren gol. „Managerii școlari din instituțiile noastre, permanent lucrează și cunosc despre acest fenomen, dar nu este suficient. Este nevoie de o permanentă împrospătare, îmbunătățire a informației. Sunt sigură că, copiii care au beneficiat de acest proiect, dar și celelalte categorii beneficiare, au devenit altfel, mai rezilienți față de abuz”, s-a expus șefa Direcției Educație Ungheni.”
Potrivit Danielei Sîmboteanu, problema violenței față de copii rămâne a fi una încă îngrijorătoare. „Din acest motiv și întreprindem foarte multe acțiuni pentru a combate fenomenul, dar paradoxul este că, cu cât mai mult muncim, cu atât cifrele cresc. Asta ar fi la prima vedere, pentru că faptul că se identifică mai multe cazuri, pentru că apar mai multe cazuri în vizorul autorităților este un semn că se mișcă lucrurile, specialiștii identifică cazurile, copiii au încredere în specialiști și avem o imagine clară asupra faptului cât de mult trebuie să lucrăm pentru a preveni fenomenul”, a conchis dânsa.
„Ungheniul este o regiune cheie, iar din 2020 Uniunea Europeană investește în municipiul Ungheni, oferind granturi în diferite domenii. Și nu am fi fericiți pe deplin dacă nu am atinge și problema egalității de gen. În acest sens, atât femeile cât și bărbații, dar și copiii trebuie să aibă șanse egale, și în contextul proiectului actual, violența împotriva copiilor este inacceptabilă”, și-a expus părerea și Victoria Neaga, manager proiect, delegația UE în RM.
În cadrul conferinței, s-a vorbit despre practicile bune de dezvoltarea instituțională și capacitare a profesioniștilor în prevenirea și combaterea violenței față de copiii, dar și dezvoltarea rezilienței copiilor și părinților prin intermediul programelor de prevenire a abuzului și exploatării sexuale. Astfel, rezultatele prezentate în cadrul evenimentului vor evidenția contribuția proiectului la crearea unui spațiu sigur pentru copiii și liber de orice formă de violență.
Lasă un răspuns