Două viitoare absolvente de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni sunt indignate de sistemul educațional din Republica Moldova
Dana Mihailă, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, dar și colega sa Gabriela Chirilovici, sunt indignate pentru faptul că Republica Moldova nu are nevoie de „tineri inteligenți” – vorba dânselor.
Dana Mihăilă a povestit într-o postare de a sa de pe Facebook, incidente din culisele concursurilor, care este atitudinea și prin ce sunt impuși să treacă câștigătorii acestora: „Veți asista, în cele ce urmează, la derularea scurtă a experienței mele de elevă, olimpică, câștigătoare a mai multor concursuri de oratorie, dezbateri, articole publicistice, eseuri, reprezentantă a Republicii Moldova la Olimpiada Internațională la Limba Franceză, medaliată cu Argint la proba individuală și Aur la cea colectivă.
- Clasa a IX-a, Olimpiada Republicană la Limba și Literatura Română:
– Doamnă, vă rog să-mi dați cererea pentru contestare.
– (Cu un aer de superioritate): Crezi că o să schimbe ceva? Încearcă, dar o să te convingi singură.
După câteva ore, în sala de contestație, sperând că, în sfârșit, lucrarea mea va fi evaluată, echidistant, de o echipă specială, pregătită anume pentru analizarea cererilor de contestație, dau ochii cu exact aceeași doamnă „binevoitoare”:
– Fetițoooo, ai ceva să ne reproșezi?
- Clasa a IX-a, Olimpiadă Republicană la Limba Franceză:
De pe scenă:
– Premianții din clasa a IX-a vor beneficia, vara aceasta, de o călătorie la Bacău, unde vor participa la un proiect, alături de alți tineri francofoni din mai multe țări.
Vara, sfârșit de iulie, contactez Ministerul Educației în legătură cu excursia promisă:
– Doamnă, tinerii deja se întorc din excursie. Cine v-a spus Dvs. că veți pleca?
– S-a comunicat acest lucru chiar de pe scenă, la premierea olimpicilor.
– Cum puteți fi așa credulă???
(În mintea mea de copil, care încă avea încredere în statul Republica Moldova, participarea mea la excursie era un lucru evident.)
Martoră a aroganței cu care am fost tratată, mamica decide să sune ea.
– Aaaa, da? Bine, Doamnă, ne cerem scuze. Putem să vă propunem participarea la altă excursie, ca prejudiciu.
- 2019, la un concurs republican de scriere:
Organizatoarea, în pauza de masă, după prezentarea tuturor participanților:
– Lucrările au fost niște ******. Voi știți a scrie?
Înainte de anunțarea rezultatelor, comisia internațională:
– Sunteți fantastici, dragi participanți. Suntem profund impresionați de capacitățile voastre de exprimare în limba *********.
Clasa a XII-a, Olimpiada Internațională la Limba Franceză, 4 participante:
– cazarea la hotelul „Zarea”, 1 stea
– neasigurarea de către stat a alimentației, a cheltuielilor de transport
– posibilitatea lipsei conexiunii la internet, care era absolut necesară pentru pregătirea discursurilor:
„Cred că veți avea voi de unde să luați câțiva bani pentru internet”.
Avem, dragă Republica Moldova…
Conferința online de felicitare a reprezentantelor Moldovei:
– Dana, felicitări, Ministerul Educației și Cercetării îți oferă o primă de 15.000 lei, pentru Argintul obținut la proba individuală.
Peste o lună, la Festivitatea de Premiere, sunt remunerată cu 10.000 lei: 7.500 pentru proba individuală; 2.500 pentru proba colectivă.
– Doamnă, în conferința de felicitare, mi s-au promis 15.000 doar pentru Argint.
– Ne cerem scuze, dar Olimpiada Dvs. nu e Internațională, ci regională, așa că vă revin 7.500 în loc de 15.000.
– Și cum se numește regiunea care include Europa, Asia, Africa??? (Retoric….)
- Clasa a XII-a, pregătire intensă de 3 săptămâni, lecturi de calitate, analiză literară…
Rezultatele preliminare: locul 11, pentru o lucrare care merită, cu siguranță, mult mai mult.
Ministerul Educației și Cercetării, sper că măcar contestația îmi vă face dreptate.
Și multe, multe, multe altele, nedreptăți care mi se întâmplă nu numai mie, ci și colegilor, profesorilor, rudelor mele…
În final, spun doar că aștept, cu nerăbdare, să plec peste hotare, la studii. Sunt deja acceptată la facultate, într-o țară europeană. Vestul cumpăra inteligența de care statul Republica Moldova își șterge picioarele de glod.”
Și Gabriela Chirilovici și-a arătat indignarea, la doar câteva minute distanță, la fel, într-o postare pe pagina sa de Facebook : “Despre cum într-o fracțiune de timp, de la viitoare studentă ce își dorea să își continue studiile în Republica Moldova, am ajuns să caut cea mai bună opțiune de a le continua peste hotarele țării.
Am reprezentat cadrul mai multor schimburi interculturale și concursuri, am vorbit cu entuziasm despre ce avem mai de preț și am promovat cu sfințenie valorile noastre. Mi-am dorit din tot sufletul să îmi continui studiile în domeniul medical în Republica Moldova, aici, acasa. De fiecare dată când spuneam asta cuiva, mirarea le era mare, întrucât știm cu toții că există multe aspect care îi fac pe tineri să plece. Cu toate acestea, am considerat cu desăvârșire că totul are un început și că eu aș putea fi acea părticică mică ce va participa la acest proces de schimbare. Chiar dacă de tare multe ori m-am confruntat cu nedreptăți și dezamăgiri, încă mică fiind, nu puteam analiza lucrurile atât de profund și credeam că intențiile bune prin prisma cărora vedeam eu lumea din jur sunt și cele prin care mă vedea lumea pe mine. Din păcate, acum fiind absolventă bine călită de toate încercările prin care am trecut, pot să critic tot ce se întâmplă. Trecută cu brio prin etapa locală și raională, petrecâcndu-mi timpul printre cărți, comentarii literare și eseuri, plină de speranța pentru o apreciere bună a eforturilo depuse, m-am trezit la relitate, clasându-mă pe locul 13 în clasament cu o lucrare care cu siguranță, merita o apreciere mai bună. Sper că măcar contestarea îmi va oferi un suflu nou de speranță că poate cândva, în țara noastră, vom fi apreciați la justa valoare”.
P.S: Nu am scris mesajul, ca să fiu compătimită, ci doar cu speranța că măcar celelalte generații vor fi tratate altfel, la ele acasă. (Dana Mihăilă)
Editor: Gabriela Boxan
Lasă un răspuns