Cu implicarea diasporei, la Călărași vor fi implementate două proiecte
Programul ”Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3” și-a desemnat câștigătorii. În urma evaluării proiectelor depuse, au fost selectate 21 de autorități publice locale din țară ce vor beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului sus-menționat.
Proiectele depuse de autoritățile publice vizează domenii ca: iluminatul stradal, infrastructură rutieră și pietonală, protecția mediului, apă și sanitație, infrastructura de recreere și sport, reparația obiectelor culturale, etc.
La Călărași, printre căștigători se regăsesc două autorități publice locale. Este vorba de primăria comunei Sipoteni, care a obținut finanțare pentru proiectul ,,Construcția garajului și locurilor de parcare a autospecialei Postului de Pompieri și Salvatori Voluntari din comuna Sipoteni, cu implicarea Diasporei”. Potrivit primarului Vasile Rață, pentru acest proiect se vor cheltui 750 mii lei. Guvernul va contribui cu 250 mii lei, Consiliul raional Călărași – 200 mii lei, primăria Sipoteni – 165 mii lei, Gospodăria Comunală – 80 mii lei, iar Diaspora va contribui cu 80 mii lei. ”Era foarte necesar acest proiect pentru că toată tehnica pe care o avem în stă în aer liber și vara, și iarna”, spune primarul.
Și cea de a doua autoritate câștigătoare este primăria orașului Călărași, care a obținut finanțare pentru proiectul ,,Izolarea termică a Școlii Sportive Specializate de Rezerve Olimpice din orașul Călărași”. Bugetul total este de 622 mii 921 lei, dintre care Guvernul va contribui cu 250 mii lei, primaria Călărași va contribui cu 304 mii 921 lei, diaspora și cetatenii – 63 mii lei iar partenerul cu 5000 lei.
Ambele proiecte urmează să fie implementate până la finele anului 2021.
NOTĂ: Programul „DAR 1+3” are drept obiectiv principal valorificarea potențialului uman și financiar al diasporei în dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova.
Acest Program are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern, administrația publică locală, diaspora și partenerii de dezvoltare, oferind autorităților publice locale posibilitatea de a încuraja și stimula implementarea proiectelor, în comun cu asociațiile și membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți în țară.
Contribuția Guvernului pentru implementarea proiectelor din anul curent constituie 4 milioane 888 mii 314 lei.
Lasă un răspuns