„Mărțișorul – călător” a ajuns la muzeul din Călărași
Toată luna martie, dedicată simbolului primăverii, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov – Russu”, vizitatorii vor putea să afle istoria Mărțișorului – Călător, din fotografii.
Ideea de a realiza fotografii ale mărțișorului în diferite colțuri ale lumii îi aparține jurnalistului Vitalie Guțu. Pentru a promova simbolul alb și roșu, culorile specifice mărțișorului, dânsul a găsit o metodă inedită prin care a putut imortaliza acest simbol. „Realizarea fotografiilor a durat aproape o lună”, precizează dânsul. Desigur, de unul singur nu ar fi reșit, așa că a apelat la diaspora moldovenească. „Am contactat mai mulți moldoveni din diaspora și le-am explicat ideea, care a fost salutată de către dânșii, implicându-se nemijlocit la realizarea ei”, mai spune el.
Odată ce a lansat această idee către diaspora, care a fost destul de receptivă, aceștia au început să purceadă la punerea ei în practică. Astfel spus, simbolul primăverii – Mărțișorul – a făcut înconjurul lumii. A călătorit prin Grecia, Spania, Franța, Elveția, Liban, Azerbaijan, Austria şi chiar a trecut şi oceanul, la Chicago, în Statele Unite ale Americii.
Prin această inițiativă, jurnalistul Vitalie Guțu, împreună cu cei din diasporă moldovenească au reuşit să promoveze în oraşele lumii şnurul alb şi roşu, confecţionat cu mult drag şi dor de casă.
De asemenea, inițiatorul acestei expoziții își dorește ca vizitatorii, ce vor admira fotografiile realizate de către diasporă, să cunoască obiectivele turistice din străinătate. „Pe lângă faptul că mi-am dorit să arăt cetățenilor din Republica Moldova că cei plecați din țară nu uită tradițiile, obiceiurile și rădăcinile lor, mi-am propus ca acestă expoziție să fie și ca un ghid turistic”, a menționat Vasile Guțu.
Pentru prima dată, această acțiune a jurnalistului a fost materializată în cadrul unei expoziții fotografice inedite, care a fost lansat la Chișinău.
În cadrul expoziției va fi expusă și o colecție de 100 mărțișoare, colecționată din anii 1990 până în prezent de către Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul din Călărași.
Astfel, vizitatorii vor putea urmări evoluția mărțișorului de-a lungul a 31 de ani și transformările prin care a trecut acest simbol al primăverii. „De obicei, atunci când primeam un mărțișor, îl depozitam într-o cutie, ca peste ani, să o aduc la muzeu anul acesta și să o expun”, a menționat Mariana Iurcu.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns