FOTO / La Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „ImPuls”, adolescenții pot primi răspunsuri la întrebările care îi macină
Confidențialitate, intimitate și anonimat. Aceste concepte stau la baza activității Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor (CSPT) „ImPuls” din Ungheni, care s-a deschis acum opt ani.
”În cadrul centrului sunt prestate servicii care corespund necesităților tinerilor ”, a făcut o precizare Lilia Scurtu, director CSPT. Potrivit ei, instituția dispune de o echipă de profesioniști, cu o bună pregătire în domeniul medical dar și în sfera dezvoltării adolescentului. Aceștia asigură consiliere, suport, înțelegere, servicii medicale de calitate, iar uneori, răspunsul la întrebările care îi macină pe adolescenți.
Echipa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor, a reușit să amelioreze starea de sănătate a adolescenților, oferind acces și tinerilor vulnerabili sau din grupul de risc la servicii de sănătate de calitate. „Datorită faptului că, în cadrul centrului activează medici specialiști, precum ginecolog, dermato-venerolog, medic de familie, psiholog, asistent medical, garantăm adolescentului un spectru larg de consultații, oferim discreție, iar adolescentul își poate rezolva problemele prin intermediul specialiștilor”, a subliniat Lilia Scurtu.
Un adolescent poate apela cu încredere la Centru
”Ce îl poate motiva pe un tânăr să apeleze la serviciile prestate de centru?”, am întrebat. Iar la ntrebare ne-a răspuns tot Lilia Scurtu: ”În primul rând, se pune accentul pe problemele care apar în rândul tinerilor, cum ar fi abuzul de substanțe nocive (fumatul, alcoolul și drogurile), violența în rândul tinerilor, debutul timpuriu al relațiilor sexuale și sarcinele la o vârstă precoce, infecțiile sexual-transmisibile și testarea voluntară la HIV. În al doilea rând, echipa de medici dar și de voluntari, asigură și oferă un climat amical, oferă suportul cuvenit și înlătură temerile și barierele ce apar în rândul tinerilor”.
Aici, la Centru există și o cutie de încredere, unde tinerii, anonim, pot să își scrie unele sugestii, propuneri de care specialiștii centrului țin cont, iar pe viitor sunt abordate în cadrul activităților. Apropo, consultațiile se oferă gratuit și cu discreție maximă. ”Ele au rolul nu numai de a oferi servicii medicale, dar și contribuie la dezvoltarea personală a acestuia, formându-și niște abilități și deprinderi de viață”, a mai spus șefa Centrului.
Beneficiarii Centrului
”De obicei, tinerii care vin la consultații în centru, sunt timizi, au o stimă de sine scăzută, se subapreciază și nu au încredere în forțele proprii. Scopul nostru, al specialiștilor, este de a transmite tânărului aflat într-un impas, că prioritar este înțelegerea și acceptarea de sine.Problemele cu care ne confruntăm cel mai des sunt probleme adolescentine, dar și probleme ce țin de sănătatea pubertară. Nimeni nu este ideal, fiecare e unic, e frumos, e deștept ”, a remarcat și psihologul Centrului, Tatiana Țîcu.
Totodată, aici, la Centru se lucrează și cu părinții adolescenților. ”Nu poți vedea rezultate, dacă oferi suport și consiliere tânărului care s-a adresat cu o problemă, iar mai apoi se întoarce în mediul în care nu este înțeles. De aceea, încercăm să oferim și părinților modalități de a-l privi pe copil ca pe o personalitate și de a-l accepta așa cum este, fără a avea niște așteptări exagerate”, a subiniat psihologul.
La ora actuală, la Centru își desfășoară activitarea și o echipă de voluntari, 18 la număr, tineri, activi și ingenioși. Ei sunt instruiți de către specialiștii Centrului, după care, informația primită o duc tinerilor din localitățile rurale, prin organizarea diferitor întâlniri, instruiri, flash-mob-uri. ”Copiii sunt mai deschiși în fața voluntarilor, pot comunica de la egal la egal”, ne spune voluntara Maria Romașco. Iar un alt voluntar, Nicolae Jardan, elev la Colegiul de Medicină din Ungheni spune că a întâlnit tineri care întâmpinau dificultăți în comunicare, însă pe parcurs, cu toții au trecut de aceste temeri și au devenit voluntari cu abilități bune.
Nici pandemia nu a fost un impediment pentru echipa de voluntari. Chiar dacă nu-și puteau desfășura în regim obișnuit întrunirile, au găsit o altă modalitate de a transmite tinerilor mesajul lor. Au creat mici videoclupri și le-au plasat pe rețelele sociale. Astfel, cred ei, că mesajul a ajuns la fiecare adolescent în parte.
Lasă un răspuns