AUDIO | Muzeul Biroului vamal Ungheni
Despre un muzeu în care e mai multă liniște decât în oricare altul din republică și vizitatorii nimeresc aici doar după prealabilă convenire.
Muzeul punctului vamal Ungheni are caracteristicile sale inedite, având menirea de a furniza vizitatorilor informații interesante despre istoricul colectivului și activitatea lui specifică. Nu se evidențiază prin săli spațioase și nici prin număr astronomic de exponate, este modest, compact, informativ, capabil să trezească curiozitatea și interesul. Este improvizat în unul din saloanele gării internaționale a cărei activitate generează posibilități de a menține activul exponențial al muzeului. Aici sunt expuse corpuri delicte depistate în rezultatul controalelor efectuate de vameși în trenurile internaționale, ele fiind diferite ca destinație, valoare și mărime. Mărimea lor e determinată de necesitatea de a fi ascunse, iar locurile tăinuite nu sunt tocmai multe și nu tocmai încăpătoare.
[audio:Muzeu vamal.mp3]
Vizitatorii pot lua cunoștință de setul de monezi de aur găsite asupra sa la una din membrele delegației unei țări din Europa de vest în trecere spre Moscova pentru participare la Olimpiada din 1980. Aici se aruncă în ochi disonanța dintre exponate, căci obiectele de preț fac vecinătate cu arme reci și de foc, cu mostre din partidele descoperite de heroină și alte substanțe narcotice.
Adriana Cazîlu, funcționar al vămii, pe lângă funcția de bază, are în răspundere și muzeul. Dînsa ne spune că pe parcursul anilor vameșii au descoperit în bagajele călătorilor multe opere de artă, de preț, icoane vechi, obiecte din aur, argint și bronz din epoci flancate de istorie milenară, dar că acestea toate au fost expediate în instanțele abilitate prezentând valoare inestimabilă. Aici sunt demonstrate containerele originale predestinate tăinuirii în locuri intime a obiectelor și substanțelor interzise pentru penetrarea frontierei.
Cine sunt vizitatorii muzeului? În linii mari elevii instituțiilor preuniversitare din oraș și raion, membrii delegațiilor ori grupurilor de turiști, care solicită să vizioneze exponatele muzeului vămii, oaspeții raionului care au avut informația despre existența muzeului. Evident că solicitările sunt rare și din acest considerent muzeul lucrează în regim semi-închis.
Care este necesitatea funcționării unui asemenea local, cu destinația nominalizată, în regim ce nu corespunde normativelor acceptate de legislația muncii? Precum ne–a explicat Adriana Cazâlu, răspunzătoare de muzeu, funcționarea în cadrul Vămii a unui asemenea obiect nu este reglementată de legislație și din acest considerent are regim liber, are statut autonom, este deservit dezinteresat pe principii benevole și entuziasm. Cât privește eficiența muzeului cu regim semi-închis, practic, este dificil de a fi formulată. Mai întâi, în muzeu se găsesc foarte multe mostre ce pun în evidență istoricul vămii din Ungheni, iar aceasta, precum demonstrează practica, este o chestiune de onoare. Apoi prin forța explicativă a exponatelor se poate de evidențiat caracterul specific al activității vameșilor. Privești atent la un exponat ori altul și în fantezie apare duelul emoțional dintre cel cu „mâța-n sac” și controlor și simți cum începe să palpite mai tare extremele venale, cum pomeții prind să se acopere cu rouă fierbinte, iar privirea devine tot mai jalnică și rugătoare.
Însoțitoarea mi-a oferit cartea de impresii și am citit printre altele două rânduri pline de semnificație. Citez din însemnările pe care le-am făcut: ” Sunt Nicoleta Oprea din Turnul Severin. Am vizitat muzeul punctului vamal Ungheni. N-am crezut că se poate atât de explicit expune o istorie aproape de un secol într-un muzeu atât de mic.” Ori o frază subsemnată de Vitalie Adrian din Covasna: „… o bijuterie în cadrul serviciului vamal. Bravo.” Am încheiat citările.
Probabil astăzi, 18 mai, în legătură cu sărbătoarea, ușile muzeului Biroului vamal vor fi larg deschise pe tot parcursul zilei, e o presupunere arbitrară, căci decizia o iau șefii instituției, în tot cazul pentru faptul că se îngrijesc de muzeul lor profesional, contribuie la menținerea lui în stare de a provoca curiozitatea vizitatorilor, îi felicităm pe vameșii din Ungheni cu sărbătoarea internațională a muzeelor.
Timofei Blănaru
Radio Moldova
Lasă un răspuns